Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Kloosterretraite, Huissen, 14-16 december 2018

Omschrijving:

Weekendretraite in Klooster Huissen (bij Arnhem)

Voor deze retraite zijn nog 3 plaatsen beschikbaar

Dit retraiteweekeinde is een unieke kans om kennis te maken met de belangrijkste aspecten van het klooster: aandacht hebben, aandachtig aanwezig zijn, stilte en verstilling, leven vanuit je hart en je bron. Eenvoudige oefeningen zullen je helpen deze aspecten zelf te ervaren en te integreren in je eigen, dagelijkse leven. 

Kloosters zijn plaatsen waar geoefend wordt in aandacht. Kloosterlingen leren ons wat écht belangrijk is in het leven en wat blijvende aandacht verdient. In deze retraite stel je aan jezelf de vraag wat voor jou belangrijk is en wat aandacht verdient. Niet zomaar aandacht omdat je iets als een plicht voelt, maar liefdevolle aandacht. Want ook dat is een inspiratie vanuit het klooster. Men beoefent de cardiognosis, de kunst om het hart te laten spreken en genegenheid te laten stromen.

Het geven van aandacht wordt mogelijk als je niet te veel wordt afgeleid of gaat multitasken. Verstillen is daarbij een voorwaarde en ook dat hoort bij het klooster. Stilte brengt rust en kan helpen helderheid in jezelf te scheppen over jouw levensvragen. Het brengt je ook weer in contact met de bron in jezelf, de bron van je leven. In kloosters kun je oefenen ontvankelijk te worden en je door die bron te laten voeden, dan kan bijvoorbeeld via meditatie. Ook dat is onderdeel van deze retraite.

Laat je inspireren door deze retraite op een bijzondere locatie en omarm de wijsheden van het klooster. Naast de groepsbijeenkomsten, ben je, van harte uitgenodigd deel te nemen aan de gebedsmomenten van het klooster; een mooie manier om mee te deinen op het kloosterritme (maar niet verplicht). Er is ook tijd voor jezelf, om te lezen, te wandelen, te rusten. Laat je ook verwennen door de heerlijke kloostermaaltijden.

Deze weekendretraite bestaat uit vijf groepsbijeenkomsten (van telkens ongeveer vijf kwartier), die je laten kennismaken met de belangrijkste aspecten van het klooster: aandacht hebben, aandachtig aanwezig zijn, stilte en verstilling, leven vanuit het hart en je bron. Eenvoudige oefeningen zullen je helpen deze aspecten zelf te ervaren en te integreren in je eigen leven. 

Naast een paar korte inleidingen op het thema en de deelthema’s bestaan de bijeenkomsten uit: meditaties, reflectie-opdrachten, uitwisseling via korte gesprekjes, beweging en verstilling. In de avonden ronden we de dag af en brengen deze tot rust. De retraite is verstillend, dat wil zeggen met momenten van stilte (niet de gehele retraite is in stilte).

Inschrijven voor deze retraite loopt via klooster Huissen  (026 326 44 22).

De prijzen voor deze retraite zijn inkomensafhankelijk. Tarief A: € 199, tarief B: € 259; tarief C: € 299. Op de site van Klooster Huissen wordt de systematiek van deze bedragen uitgelegd. 

Kamers op basis van volpension, met 2 personen. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 24,50 euro per nacht.

Programma 

Vrijdag

19:00  Aankomst, ontvangst  ♦  19:30 koffie, thee  ♦  19:45−21:15 Kennismaking en introductie, meditatieve dagsluiting (Groepsbijeenkomst)

Zaterdag

08:00    Lauden * ♦  08:30    Ontbijt  ♦  09:30−10:45 Aandacht hebben (Groepsbijeenkomst) ♦ 10:45 koffie, thee ♦ 12:30  Warme maaltijd  ♦  15:45 Koffie, thee  ♦ 16:00-17:15 Aandachtig aanwezig zijn (Groepsbijeenkomst)  ♦  17:30    Avondbrood ♦ 18:30 Vespers *  ♦  19:30 Koffie, thee  ♦ 19:45−21:00  De waarde van verstilling en meditatie, aansluitend meditatieve dagsluiting (Groepsbijeenkomst)

Zondag    

08:00   Lauden * ♦  08:30    Ontbijt   ♦  10:00    Eucharistieviering *  en koffie  ♦ 12:15   Broodmaaltijd  ♦ 13:30 Je hart laten spreken en afsluitende reflectie (Groepsbijeenkomst)  ♦  15:00 Einde weekendretraite

In het programma kunnen nog wijzigingen worden aangebracht

* = deelname vrijwillig

Adres:
Stadsdam 1
Huissen, Gelderland
6851 AH
Nederland
Map and Directions

Startdatum: 14 december 2018
Einddatum: 16 december 2018