Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Mediteer je vrij, adem je vrij

15 unieke en krachtige meditaties

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.

De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.

Download nu je meditatiebestanden en speel ze af 

Download alle MP3 bestanden in een gecomprimeerd zip bestand om deze thuis of onderweg te gebruiken. Of druk op de startknop bij de meditaties die je beoefenen wilt in de lijst hieronder.


1. Meditatie om te beginnen 14:39

In deze meditatie richt je je aandacht naar binnen, word je waarnemer van je gedachten en breng je je adem tot rust. Dat zal helpen om het rustiger in je hoofd te laten worden.

2. Ademmeditatie 13:44

In deze meditatie word jij je nog meer bewust van je ademhaling. In plaats van je adem te controleren of te regisseren, geef je deze ruimte. Ruimte voor je adem is ruimte voor jouw leven, voor jou. Je schenkt aandacht aan de lengte, diepte en het tempo van je adem en merkt hoe het je ontspant.

3. Meditatie om te aarden 11:54

In deze meditatie schenk je aandacht aan je voeten, bekken en billen. Door je aandacht naar die centra te verplaatsen ga je uit je hoofd, ga je beter gronden en kun je meer aanwezig zijn in je lijf. Dat zal je helpen om beter te kunnen voelen en waarnemen.   

4. Meditatie om waar te nemen 13:22

Deze meditatie is een oefening om waarnemer te worden. Door minder deelnemer en meer waarnemer te zijn, kun je al je gedachten, je stemmingen en je lichaam met vriendelijke belangstelling observeren. Dat zal helpen meer rust en helderheid te ervaren, uit de identificatie met je ego te stappen en meer onthecht te gaan leven.  

5. Aandachtige aanwezigheidsmeditatie 10:46

In deze meditatie oefen je om in het hier en nu te zijn, om aandachtig aanwezig te zijn. Ook nu weer speelt de adem een belangrijke rol.  
 

6. Loslaatmeditatie 11:42

In deze loslaatmeditatie ga je je stemming voelen en ervaren die er nu is, ga je deze met belangstelling en liefdevolle aandacht observeren en accepteren, zodat je deze liefdevol kunt omarmen, alsof het een kind van je is. Accepteren en omarmen is de sleutel om los te laten.  
 

7. Reinigingsmeditatie 12:13

In deze reinigingsmeditatie stel jij jezelf voor als een klein wezen dat in je lichaam is en dat jou van binnen reinigt waardoor je negativiteit en onzuiverheid kunt loslaten.
 

8. Regenboogmeditatie 15:02

In deze meditatie laat je verschillende regenboogkleuren door je heen stromen, je maakt ermee contact en vooral ook met de bijbehorende stemming (die deze meditatie aanreikt). De meditatie is vitaliserend en harmoniserend.
 

9. Licht- en duisternismeditatie 11:41

In deze meditatie visualiseer je licht om je vanbinnen schoon te maken en te vullen met creativiteit en je gebruikt duisternis om jezelf te zuiveren. Duisternis heeft doorgaans een negatieve klank. Het wordt geassocieerd met eenzaamheid, depressie en lijden. In deze meditatie is duisternis echter neutraal, positief zelfs. Het heeft geen morele connotatie. Als je je voorstelt dat je met duisternis bent gevuld kun je ontspannen en kalmte voelen. Duisternis helpt je om te ont-laden door negativiteit en onzuiverheid te verzamelen en ook weer los te laten. Net als licht heeft duisternis dus helende kwaliteiten. Deze meditatie is rustgevend, zuiverend en louterend.
 

10. Chakrameditatie 22:49

Deze meditatie is opgebouwd rond de zeven belangrijkste chakra’s. Van ieder chakra wordt aangegeven waar het zich in je lichaam bevindt en welk thema erbij hoort. In de meditatie verbind je je adem met het chakra, je visualiseert dat je het uitknijpt als een spons en dat het zich daarna weer opvult met een heldere kleur. Deze meditatie werkt vitaliserend en harmoniserend – helend ook.
 

11. Healingmeditatie 14:53

Deze meditatie helpt je de verbinding van je hart met je handen schoon te maken en je healing-energie te activeren. Daarmee kun je pijnlijke of gespannen plekken in je lichaam helen.  
 

12. Ontspanningsmeditatie 12:46

Deze meditatie helpt je te ontspannen vanuit een liefdevolle verbinding met jezelf. Je neemt zelf actief deel in je eigen helende proces. Vanuit een vertrouwensvolle relatie met je lichaam ontspan je je lichaam, je geest, je buik en je hart. In een laatste stap kan je hele wezen zich ontspannen. Dat doe je door je voor- en achternaam te gebruiken. In de meditatie zeg je in jezelf, in stilte: wezen van [jouw voornaam en achternaam] ontspan.
 

13. Latifameditatie 19:40

De latifameditatie is afkomstig uit het soefisme, een mystieke stroming van de islam. De meditatie wil je leven bevestigen en versterken. Latifa betekent subtiel, de subtiele. Met enkele werkwoorden worden de subtiele, fijnere kwaliteiten van het bestaan genoemd. De latifa zijn de plekken in je lichaam waar de subtiele menselijke eigenschappen zich bevinden. Zo is je hart de plek van liefde, je rechterzij verbonden met je verlangen, de hoop met je linkerborst. In de meditatie maak je contact met zeven plaatsen van je lijf. Met je linkerhand neem je je rechterhand op en legt die op de plaatsen die in de meditatie de revue passeren. De meditatie bedient zich van een lichte ademhaling die je gebruikt om door te dringen tot je wezen. De meditatie maakt je ontvankelijk voor wat zich in jou wil meedelen. De bewuste ademhaling helpt je daarbij.
 

14. Hartmeditatie 12:47

Deze meditatie helpt je je hartcentrum te ontspannen en te helen. Je geeft je hart ruimte zodat het zich ontspannen. Je stelt je hart voor als een lichtje dat je verlicht en verwarmt. Ook nu weer werkt de ademhaling ondersteunend.
 

15. Slaapmeditatie 29:55

Deze meditatie is ook bekend als yoga nidra. Yoga betekent eenheid en nidra betekent slaap. In deze slaapmeditatie kun je volledig ontspannen. In deze liggende meditatie slaapt het lichaam en je geest is helder en waakzaam – je bewustzijn functioneert op een dieper niveau van gewaarzijn. In yoga nidra neem je een besluit (een sankalpa). Dit besluit bestaat uit een enkel zinnetje, dat moet heel precies en duidelijk zijn, en ook in de tegenwoordige tijd staan. Voorbeelden: ik leef bewust en efficiënt, ik ben gezond, mijn lichaam is ontspannen, ik ben gelukkig. In de meditatie krijg je de gelegenheid de sankalpa die op dit moment het beste bij je past in stilte te laten klinken.
 

 

KLIK HIER om de algemene toelichting op de meditaties en de toelichting op de afzonderlijke meditaties te downloaden of te printen.