Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg
retraiteklooster retraiteretraite
Loading Quotes...

Meditatie

Een meditatie haalt je uit je hoofd en brengt je naar het dragende midden. Want dat is de betekenis van meditatie. Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord: meditari: naar het midden bewogen worden. Meditatie betekent dat je naar binnen keert. Daarbij is de ademhaling altijd een belangrijke leidraad. Deze helpt om ruimte te maken en de aandacht te richten. Bewust ademhalen brengt gevoelens tot rust, zorgt voor een heldere geest en geeft nieuwe levenskracht. Op de ademhaling kun je loslaten en je hart zachter laten worden. Meditatie helpt ook om het levenstempo te vertragen, waardoor het rustiger wordt en er een helder licht op je leven schijnt.

Mediteren helpt om efficiënter, gelukkiger, gezonder en meer ontspannen te leven. En er zijn veel technieken beschikbaar. Er is bijvoorbeeld tekstmeditatie, meditatief dansen, mantrameditatie, stiltemeditatie. En al deze handelingen helpen je om te oefenen in een meditatieve leefstijl. Deze leefstijl kenmerkt zich door een waakzaam en helder bewustzijn. En als je helder en alert kunt blijven, is elke handeling meditatie. Meditatie wordt dan een kwaliteit van leven. Als we wakker en alert zijn, kunnen we eerlijk waarnemen, zonder oordeel. Deze staat van oplettendheid is in essentie absoluut helder en onverstoorbaar. Op den duur raak je innerlijk niet meer uit je evenwicht.

Korte meditatie (video)

 

‘Helder waarnemen’ is een wezenlijke betekenis van meditatie, dit wordt in de oudste vorm van boeddhistische vipassanameditatie bedoeld. Vipassana betekent ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Vipassana is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit zoals woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed van de onzuiverheden zwakker wordt, komt er meer ruimte voor positieve eigenschappen als liefde, mededogen en vreugde en komen die eigenschappen meer tot ontwikkeling. Dat gebeurt onder meer door je bewust te worden van je lichaam, gedachten en emoties.

Vipassana is met andere woorden een leefstijl die gericht is op het loslaten van conditioneringen en existentiële angsten. Een leefstijl ook waarin mensen waakzaam en ontspannen zijn. Hier klinkt de uitnodiging van Benedictus om meditatie (ora) af te wisselen met werk of activiteit (labora). Hier klinkt ook de uitdaging van de yogi om meditatie en activiteit te integreren, zodat we ons werk kunnen beoefenen vanuit een meditatieve houding. Zo’n houding maakt het mogelijk dat we rust uitstralen in de activiteiten die we ondernemen en in de momenten van rust zijn we helder van geest.

Aandachtsmeditatie (video)

 

Een meditatieve leefstijl is een leven met aandacht. Alles wat we doen, gebeurt vanuit aandacht. We zijn niet langer multi-taskers, mensen die de hele dag in touw zijn, veel zaken ter hand nemen en zich aan het einde van de dag afvragen wat ze nu écht hebben gedaan. We zijn ook niet langer speelbal van anderen, vallen niet ten prooi aan anderen die onze agenda bepalen of ons tot object maken. Een leven met aandacht is een leven met geduld, met zorg. Aandacht veronderstelt dat we aanwezig zijn, in het hier en nu leven en dat we handelen vanuit liefde. Een authentiek leven met aandacht zonder liefde, is ondenkbaar. Het zou dan verworden tot een soort competentie, die kan worden getraind in een cursus. Leven vanuit liefde geeft een extra kleur aan de kunst van het geven van aandacht. En liefde is de vrucht van meditatie, en bestaat niet uit het maken van plannen of het analyseren van het leven. Liefde is het hart van een meditatieve leefstijl, en een retraite is hiervoor een mooie oefenschool.

cd coverMEDITATIE CD Deze meditatie cd is ingesproken door Ton Roumen en bevat 4 meditaties. Klik hier als je deze meditatie cd wilt bestellen. Prijs: € 8,-  
meditatie cd 2 coverMEDITATIE CD 2 Deze meditatie cd is ingesproken door Ton Roumen en bevat een slaapmeditatie en een ontspanningsmeditatie. Klik hier als je deze meditatie cd wilt bestellen. Prijs: € 8,-