Het is 80 – 20. Nee, het is niet de uitslag van een basketbalwedstrijd, maar een suggestie hoe je actieve, bezige leven en je rustige en verwijlende bestaan zich tot elkaar kunnen verhouden. Die getallen zijn ontleend aan mensen die in blauwe zones leven. Dat zijn gebieden waar mensen meetbaar langer en gezonder leven. Een van de verklaringen is hun dieet. Mensen eten er gezond: veel groente, fruit, rijst en vis. Ook gebruiken ze weinig vlees of bewerkt voedsel en drinken kruidenthee.
Er is nog iets dat opvalt: ze eten met mate en proppen zich niet vol. De inwoners stoppen met eten zodra ze voelen dat hun maag voor 80 procent gevuld is. Ze bezuinigen 20 procent op het eten. Als je teveel doet, te hard werkt, schep je je spreekwoordelijke bord te vol. Dat is een mooi beeld. Zie het allemaal maar verteerd en verwerkt te krijgen.
Het inzicht om 80 procent te eten, kun je op je dagelijks leven toepassen. Man ist, was man isst, is een bekende Duitse uitdrukking, die wijst op de overeenkomst tussen eten en leven. Als je 20 procent bezuinigt op je actieve bestaan of werkzame leven, haal je de druk eraf en kun je je concentreren op die 80 procent. Die krijgen meer aandacht, meer kwaliteit en jij krijgt meer rust. Waarop kun je bezuinigen? Waarop blijf je geconcentreerd? Wat is, met andere woorden, écht belangrijk voor je?
Als het je lukt te voldoen aan de norm van 80 procent, komt er meer tijd voor jezelf en voor ontspanning. Je stopt minder energie in activiteiten waarover je toch al je twijfels had: teveel vergaderen, alles perfect willen doen, stinkend je best doen. En je stopt op een ontspannen manier gerichte energie in datgene waarvoor je gemotiveerd bent en wat je hart heeft. Misschien klinkt het gek maar de 80-procent norm biedt ruimte voor de werkzame krachten en de energie in het universum. Vertrouw op die krachten: doe voor 80 procent je best, het universum doet de rest.
Aankomende retraites:
klik hier voor de aankomende retraites
Aankomende lezing over het boek Omarm jezelf
Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.
Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s