Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

All you need is love

Alles wat we nodig hebben om pijnlijke wonden zoals stress, angst, depressie en eenzaamheid te helen is liefde. Het is een cliché, maar clichés zijn doorgaans waar. Liefde wordt gevoeld in het menselijke contact, via de aanraking. Door een liefdevolle verbinding kunnen we groeien en gelukkig zijn.  

Omgekeerd, als we liefdevol contact moeten ontberen, verstoort dat ons emotionele en sociale wereld. Toen in 1989 de Roemeense dictator Ceauşescu ten val kwam, ontdekte men  weeshuizen vol met kinderen die verwaarloosd waren en geen liefde en aandacht kregen, wat een verstoorde emotionele en sociale ontwikkeling tot gevolg had. De kinderen uit die Roemeense weeshuizen kampten met stoornissen en waren angstig.

Op de babyafdeling van een ziekenhuis werden te vroeg geboren baby’s in couveuses gelegd met daarop de tekst: ‘Niet aanraken’. In de couveuses was een ideale temperatuur, een optimale zuurstof- en vochtregulatie en de voeding was tot op de milligram nauwkeurig afgemeten. Toch groeiden de zuigelingen niet. Intern onderzoek onthulde, dat de kinderen die wél groeiden verzorgd werden door één bepaalde nachtzuster. In strijd met de instructies, streelde ze de ruggetjes van de pasgeborenen.

Kinderen die in hun eerste levensjaren geen aandacht en liefde krijgen, maken minder knuffelhormonen – oxytocine en vasopressine – aan. Die zijn belangrijk voor het vormen van een emotionele band met anderen en het vermogen om anderen te vertrouwen. Ook op latere leeftijd blijven knuffelhormonen belangrijk. Voor ieder mens, altijd. Je kunt zeggen dat liefde en genegenheid helen. Dat gaat via contact. Als je in een vertrouwensvolle relatie wordt aangeraakt voel je je oké. Je bent dan verbonden met jezelf, met de ander en met de wereld. Ga maar na wat een schouderklopje, een arm om je heen of een knuffel met je doet. Zo’n aanraking doet je ontspannen en geeft je het gevoel dat er (even) niets hoeft. Ze bevestigt jou in wie je bent en laat je ervaren dat je goed en bent zoals je bent.

 Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

Aankomende lezing over het boek Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne