Vandaag is het Blue Monday. De term ‘blauwe maandag’ is al oud. In de middeleeuwen zijn het dagen waarop men het goede leven van de zondag verlengde omdat de jaarmarkt op zondag werd voortgezet op maandag. Voor veel mensen was dit een extra vrije dag. Tegenwoordig heeft Blue Monday een andere betekenis. Het wordt de meest depressieve dag van het jaar genoemd. Het uitgeruste gevoel van de kerstvakantie is voorbij en je bent gefrustreerd omdat de goede voornemens weer niet gelukt zijn. En dan is het ook nog eens maandag, terwijl de dagen nog kort zijn en het verlangen naar een zonnige, zomerse vakantie wordt aangewakkerd. Je voelt je belabberd. Wat kun je doen?
Misschien is het een idee niet te gaan strijden met je belabberde gevoel en dit te accepteren. Daardoor voel je je op de lange termijn juist beter. Dat is niet alleen een oude oosterse wijsheid, het is ook de conclusie van een recent onderzoek dat aan de universiteit van Californië in Berkeley is uitgevoerd.* De onderzoekers concluderen, dat de onderzochte personen die een slechte bui niet kunnen accepteren, vaker symptomen van een stemmingsstoornis hebben dan personen uit de onderzochte groep die donkere gevoelens wel toelaten. Mogelijk dat die stemmingsstoornis ook weer samenhangt met het constant oordelen over je neerslachtige stemming, waardoor negativiteit zich opstapelt.
Omgekeerd, vonden de onderzoekers dat mensen die hun negatieve emoties wel accepteren zich beter voelen. Door vreugdeloze emoties te accepteren lijkt het alsof deze onschadelijk worden gemaakt; alsof ze smelten als sneeuw voor de zon. Je sombere buien accepteren betekent dat ze minder aandacht hebben, er minder strijd is en ze minder invloed hebben.
Mensen die hun negatieve emoties accepteren, voelen zich beter.
De manier waarop we onze eigen negatieve emotionele reacties benaderen is belangrijk voor ons algehele welzijn, zegt ook Brett Ford, assistent-professor in de psychologie aan de universiteit van Toronto. Mensen die negatieve emoties accepteren zonder deze te veroordelen, kunnen hun stress met meer succes aan. Zij ervaren minder snel opnieuw dit soort gevoelens. Dat leidt uiteindelijk tot een betere psychische gezondheid.
Het vermoeden bestaat dat de commercie Blue Monday heeft geïnitieerd en gepropageerd. Reisbureaus gebruiken deze dag als een lokkertje om mensen nu al zonnige zomervakanties te verkopen. Daar hoef je echter niet in te trappen en zolang hoef je ook niet te wachten. Je hoeft Blue Monday alleen maar te omarmen. Het zal dan allemaal wel meevallen en wie weet smelten alle belabberde gevoelens als sneeuw voor de zon.
* Brett Ford e.a. (2018). The psychological health benefits of accepting negative emotions and thoughts: laboratory, diary, and longitudinal evidence, in: Journal of Personality and Social Psychology, December.