Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Ben jij toegankelijk?

stewardessDienstverlening is belangrijk in onze samenleving. In veel beroepen wordt dienstbaarheid en klantvriendelijkheid van je verwacht. In het vliegtuig staat de stewardess klaar om je te voorzien van een broodje of antwoord te geven op je vragen. In het restaurant vinden we het prettig als de ober toegankelijk is om onze bestellingen snel op te nemen en te brengen. En in de gezondheidszorg waarderen we de beschikbaarheid van de huisarts als we hem nodig hebben.

Mooi dus als de dienstverlener klantvriendelijk en betrokken is. Dat verwijst naar een open en toegankelijke houding. Als iemand daarentegen moeilijk te benaderen is, chagrijnig of gesloten, vinden we dat lastig.  

Je kunt dus maar beter voldoende toegankelijk zijn. Of toch niet?

 boek-lezenAan je openheid en toegankelijkheid zijn grenzen gesteld. Als je te veel beschikbaar bent, te veel gericht bent op de ander, gaat dat ten koste van jezelf. En dat gevaar is aanwezig in een 24/7 economie. Je kunt worden leeggezogen. Je wordt moe of op termijn zelfs ziek. Daarom kan een goede balans tussen openen en sluiten, tussen tijd voor de ander en tijd voor jezelf, helpen. De afwisseling van openen en sluiten is ook weer eigen aan ieder levend wezen. Kijk maar naar dieren. Een aap speelt niet de hele dag met zijn soortgenoten. Hij heeft ook tijd voor zichzelf als hij op een houtje bijt.

Het lijkt egoïstisch je te sluiten als dat nodig is, maar dat is het niet. Het behoort tot je natuurlijke gedrag en helpt je om een goede balans te bewaren en je energie op peil te houden en niet te verspillen. Als jij jezelf sluit ben je even niet beschikbaar. Dan is er ruimte te luisteren naar je eigen behoeften. Zo kun je echt iets van jezelf aan de ander bieden, zonder dat je jezelf opoffert of weggeeft.

Aankomende retraites

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde. Deze retraite is vol.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Loslaten en ruimte maken, Abdij van Berne, 19 november 2016. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen