Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Jij bent goed zoals je bent

goed mens dikke duimVind jij dat je goed bent zoals je bent of heb je nog een lange waslijst met wensen waaraan je moet voldoen wil je oké zijn? Stel je voor dat het inderdaad zo is dat je nu al goed bent zoals je bent, dan hoef je geen beter mens te worden, want je bent al goed.

Maar vaker denken we dat er nog veel moet gebeuren en we menen dat er nog een hele weg moet worden afgelegd voordat de bestemming bereikt is. Misschien wil je nog meer diploma’s halen, nog meer geld verdienen en nog beter worden in je werk.

Je trapt dan wel in een valkuil, een hele menselijke overigens. Die valkuil heet: meer en beter. Je wil meer en als je meer hebt, wil je nog meer. En de vraag naar meer of naar beter heeft de onhebbelijke gewoonte dat deze nooit ophoudt. Het is nooit goed genoeg. Je wil meer geld, meer luxe, meer liefde, meer vakanties en meer facebookvrienden. Je raakt zelfs verstrikt in de vraag naar meer. Het wordt een hele worsteling en misschien lukt het niet om meer geld te genereren, een betere baan te vinden of vaker voor je bejaarde ouders te zorgen. Wat je doet is jezelf opzadelen met allerlei voorwaarden. Je denkt dat je pas gelukkig kunt zijn als het tijdens je vakantie niet meer regent. En je denkt dat je pas in vrede kunt leven als je minstens tien jaar hebt gemediteerd. Zo ligt de lat wel heel erg hoog en door al die eisen die je aan jezelf stelt, zet je jezelf onder druk.

thuiskomen 2Het kan ook anders. Er is een andere weg en die is beproefd in nogal wat spirituele tradities. Kort samengevat luidt deze: accepteer jezelf zoals je bent. Dat is niet alleen een realistische en eerlijke boodschap, maar ook eentje die helend is. Het betekent dat jij jezelf accepteert met al je hoop en blijdschap, maar ook met al je worstelingen en problemen. Want dat is de kleurrijke aard van het leven: er is pijn en er is vreugde, en van alles er tussenin. En als je accepteert en omarmt wat er is, maak je ruimte voor jezelf en wordt de druk vanzelf minder. Je kunt die boodschap concreet maken door een paar keer per dag ‘hallo’ tegen jezelf te zeggen, of: ‘hallo, ik ben goed zoals ik ben’. Je hoeft dus geen ander of beter mens te worden. Je bent het al en jezelf accepteren en omarmen zijn de sleutelwoorden.

Dit is een eenvoudig inzicht, de toepassing ervan is levenskunst.

Aankomende retraites

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Steyl, 8-10 april 2016 – nog 4 plaatsen
Een weekendretraite waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

Innerlijk vrij, La Verna, Amsterdam, 29 april 2016
Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en nog meer ruimte voor jezelf te maken.

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 28 mei 2016
Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie, die je kunt leren gebruiken door erop te gaan vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 11-15 juli
Een midweekretraite waarin je kennis maakt met een keur van meditaties die je helpen het leven in jou nog meer te laten stromen.

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016
Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016
Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen