Mijn grootste rituele handeling van het afgelopen weekeinde was het verzetten van de klok, wat twee keer per jaar aan de orde is. De computer en de smartphone doen dat automatisch maar dan blijven er nog altijd meer dan tien klokken over om handmatig vooruitgezet te worden en ons zo in te peperen dat de zomertijd nu toch echt begonnen is. De belangrijkste reden voor het invoeren van een duale tijd in 1977 was de verwachting dat er energie bespaard kon worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Toch zijn er blijkbaar nog steeds niet genoeg redenen terug te gaan naar één tijd en moeten we twee keer per jaar de klok verzetten.
Voor velen zou het meer dan welkom zijn als we weer zouden terugkeren naar één tijd. Weliswaar zijn er individuele verschillen en duurt de aanpassing bij de één wat langer dan bij een ander, maar kennelijk heeft het lichaam toch meer tijd nodig om zich aan te passen dan we denken. Het kan een week of zelfs nog langer duren voordat ons leven is genormaliseerd. Het uurwerk verzetten heeft invloed op onze biologische klok en daarmee op onze gezondheid. Het bioritme ligt immers aan de basis van onze gezondheid en er is een oorzakelijk verband tussen verstoringen van de biologische klok en verschillende ziektes. Maar ook de maatschappelijke klok, die bepaalt of we onregelmatige diensten of nachtdiensten hebben en tot ’s avonds laat tv kunnen kijken, heeft invloed op ons leven en onze gezondheid.
Een kleine verandering in onze omgeving heeft grote impact op ons bioritme
Een kleine verandering in onze omgeving – in dit geval de klok verzetten – heeft grote impact op ons bioritme en onze gezondheid. Hier geldt de kracht van het kleine. De invloed van schijnbaar minimale veranderingen in onze omgeving op ons fysieke en mentale gestel mag niet worden onderschat. De kleine ingreep van het verzetten van de wijzers van de klok, heeft merkbaar grote invloed en kan het bioritme verstoren. Ons lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen.
Je kunt de redenering, dat je last hebt van een kleine verandering in je omgeving, zoals het verzetten van de klok, ook anders duiden en nagaan hoe je ervan kunt profiteren. Een simpele ingreep is jezelf de gelegenheid geven wat langer te slapen. Tijdens de slaap krijgt het lichaam de gelegenheid te herstellen en genoeg slaap bevordert onze gezondheid en ons welbevinden. Een uurtje eerder naar bed of wat langer blijven liggen, kan wonderen doen. Zo simpel kan het zijn.