Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Je brein zit in je buik

buik 5a‘Het zou kunnen helpen om beter in je basis te zitten en te gronden’, suggereerde ik een cliënt tijdens een consult in mijn praktijk. Ik merkte toen zijn schrikreactie en zag hem denken: ‘Help, hoe doe ik dat?’ En met mijn suggestie bereikte ik zo het tegendeel: in plaats van dieper in zijn lijf te gaan zitten, steeg hij omhoog naar zijn hoofd.  

Misschien herken je je in dit voorbeeld. Veel mensen zitten in hun hoofd. Dat heeft ook weer te maken met onze rationele cultuur en trouwens ook met ons denkhoofd, want dagelijks hebben we duizenden gedachten. Hoe vaak hoor ik mensen niet verzuchten dat het rustiger in hun hoofd zou mogen zijn. Maar hoe?

Het kan door de aandacht te verleggen naar een belangrijke krachtplek in je lijf. Je kunt het denken en piekeren compenseren door te ervaren dat je bekken en buik een krachtcentrum zijn. Ga maar na: in je buik vinden belangrijke vitale processen plaats: ons leven is er begonnen en de spijsvertering vindt er plaats. Dus dat is beslist een vitale plek.

buik 1Maar hoe ga je in je basis zitten? De meest simpele manier is om rustig te ademen en op te merken dat je diep in of naar je buik ademt. Je kunt heel bewust naar je buik ademen in je meditaties of als je op de bus wacht. Zo maak je contact met je buik. Een andere mogelijkheid is te checken hoe je op een stoel zit. Zit je rechtop, voel je je bekken, zijn je voeten verbonden met de grond? Zo’n check kun je altijd ook tussendoor doen, bijvoorbeeld terwijl je jouw computer opstart. En dan is er nog de optie om met je billen op je handen te gaan zitten. De handpalmen schuif je links en rechts onder je billen en met je zitbeenknobbeltjes ga je op de rug van je handen zitten, terwijl je vooral rustig blijft doorademen. Veel mensen ervaren dat ze aandachtiger aanwezig kunnen zijn als ze zo zitten.

Waar het telkens om gaat is vaker je buik als krachtcentrum te gebruiken (en niet je hoofd). Je hoeft zo nu en dan alleen maar met je aandacht en adem naar je bekken en buik te gaan en te merken wat er gebeurt.

Aankomende retraites

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 11-15 juli. Een midweekretraite waarin je kennis maakt met een keur van meditaties die je helpen het leven in jou nog meer te laten stromen.

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en je leert dit te gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Loslaten en ruimte maken, Abdij van Berne, 19 november 2016. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen