Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Code groen in je eigen leven

Vanwege de aanhoudende hitte werd het nationaal hitteplan geactiveerd. Daarbij worden waarschuwingskleuren – geel, oranje en rood – gebruikt om aan te geven hoe gevaarlijk het weer kan zijn. 

Die codes kun je ook op je persoonlijke leven toepassen. Dat geeft een goed inzicht in je stemming. Doe het maar eens. Als jij je goed voelt, geldt code groen. Onlangs gold voor mijn stemming de code geel of oranje. Het snoeien van de heg ging niet zo goed en ik verwondde me bijna. Ook het schrijven van een tekst wilde maar niet lukken. Aan dit uiterlijke gedrag lag een slecht humeur ten grondslag. Wat kon ik doen? Wachten tot deze bui voorbij is getrokken en de code groen weer gold?

Ik had kunnen gaan vechten met mezelf. Dat is een veel voorkomende strategie. Dan had ik op mijn egopower laten zien dat het toch lukt de heg te snoeien en had ik mijn uiterste best gedaan de tekst uit mijn printer te laten rollen. Zouden er dan fraaie resultaten te voorschijn zijn gekomen? Zou ik er met plezier aan hebben gewerkt? Waarschijnlijk niet.

retraiteHet punt is, dat als je met jezelf blijft strijden, je gevangen blijft in je code geel of oranje. Hoe stap je uit je worsteling? Door jezelf de vraag te stellen of je nog in verbinding bent met jezelf? Is je gedrag in overeenstemming met je gevoel? Wat heb je nodig om weer in code groen te komen? Net als indianen stap je uit de strijd door de strijdbijl te begraven. Je kunt iets gaan ondernemen wat bij je past: wandelen of een pauze nemen door in de tuin gaan zitten met een kop thee.

Verbinding zoeken met jezelf kan ook door je rechtstreeks te richten op de onweersbui in je ziel. Accepteer de stemming die er is, of het nu code oranje of rood is. Accepteer dat je gevoel van onbehagen of onrust nu nog bij je horen. Besef dat je stemming niet eeuwigdurend is en dat het ook anders kan. Als je ja zegt tegen je stemming, zeg je ja tegen jezelf, zoals jij nu bent. Omarm jezelf en wordt weer zacht. Zo haal je de druk van de ketel.

Waarschijnlijk drijven jouw onweerswolken dan alweer weg en kun je, net als de indianen, de vredespijp gaan roken nu code groen weer geldt. 

Aankomende retraites

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 14-18 augustus. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur aan meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

Gemakkelijk en ontspannen leven, 23 september, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Uit je hoofd, in je lijf, 20 oktober, La Verna Amsterdam. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie worden ervaren.

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl. Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen.

De helende kracht van stilte, 11 november, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Een rustige geest, een mild hart, 18 november Heeswijk, Abdij van Berne. Een retraitedag waar je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zwanenhof Zenderen. Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw boek verschenen

‘Spiritualiteit is zweverig’, denken veel mensen. In dit boek maakt Ton Roumen echter duidelijk dat spiritualiteit een aarde-element nodig heeft. Als dat ontbreekt is de opvatting van spiritualiteit beperkt. Het aarde-element is een vitaal onderdeel van spiritualiteit, van het leven. Geaarde spiritualiteit gaat over de vraag hoe we ons verhouden tot de alledaagse realiteit, met alle weerbarstigheden, passies, strijd en pijn. Het is een vorm van spiritualiteit waarin ons lichaam een belangrijke rol speelt en we onze emoties voelen en uiten. Als we gaan voelen, ontdekken we ook dat het hart een krachtig gevoelscentrum is. Het is de zetel van vriendelijkheid, compassie en liefde. Als die waarden van het hart ruimte krijgen, sluiten we het leven zelf – onszelf – in de armen en gaan we op een natuurlijke, ontspannen en gemakkelijke manier leven.

Geaarde spiritualiteit, Berne Media | Uitgeverij van Berne, Heeswijk, 2017, 160 pagina’s. Prijs: € 14,90 –   ISBN 978 90 8972 163 1

Ook verkrijgbaar als E-book ISBN 978 90 8972 180 8

Bestel het boek hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen