Voel jij je gelukkig? Zat je erg in de put? Dit soort vragen legt het CBS periodiek voor aan Nederlanders. Wat blijkt? Een kwart van de jongvolwassenen voelt zich angstig, somber en eenzaam. Eerder lag dat cijfer beduidend lager, rond de veertien procent. Dit nieuwe cijfer is een gevolg van de coronacrisis. Jongeren konden in de afgelopen periode niet naar school of de universiteit. Ze konden niet sporten en elkaar ontmoeten. Studenten zaten veel thuis, hadden stemmingsklachten, verminderde motivatie, concentratieproblemen en gebrek aan een dagelijkse structuur. Ook piekerden ze over hun onzekere toekomstperspectief. Natuurlijk hopen we dat de versoepelingen zullen helpen en een positieve invloed zullen hebben op de mentale stemming. Maar er is ook een les te trekken, een eeuwenoude les. Die gaat over compassie.
Mensen zijn betrokken op elkaar. Ze luisteren naar elkaar, steunen en helpen elkaar. Wat ze doen is liefde geven en ontvangen. Dat is een unieke kwaliteit waarover iedereen beschikt. Onze naastenliefde werd en wordt wel op de proef gesteld. Noodgedwongen waren we veel thuis, en nog steeds werken we thuis. We werden op onszelf teruggeworpen. Met als gevolg dat we ons neerslachtig en eenzaam voelden. Juist dan telt compassie meer dan ooit. We kunnen compassie tonen met iedereen die het moeilijk heeft. En ook het omgekeerde geldt: als jij somber bent, is het fijn als je op vriendelijkheid en mildheid van een ander mag rekenen.
Wat er in je leven gebeurt kun je vaak niet niet veranderen, wel hoe jij erop reageert
Maar compassie met de ander is niet het enige. Om dat te zien moet je niet in cijfers verstrikt raken. Wat zegt het als veertien of vijfentwintig procent van de jongvolwassenen zich ongelukkig voelt? Gevoelens van eenzaamheid en angst zijn menselijk. Die kent iedereen in meerdere of mindere mate. Daarvan kun jij je niet zomaar bevrijden. Het gaat er niet om welke problemen iemand ervaart, maar hoe men er zich toe verhoudt. Wat er in je leven gebeurt kun je vaak niet veranderen, wel hoe jij erop reageert.
Problemen vragen niet om verzet ertegen, maar wel om acceptatie en zelfliefde. Behalve naastenliefde is er zelfliefde. Het vraagt erom jezelf te omarmen. Het antwoord op de vraag hoe we het met onszelf uithouden, ligt in onze houding om geestelijk fit te blijven. Oefening zal helpen om al je gedachten over jezelf en het leven met belangstelling en liefde te observeren en zo jezelf te omarmen. Eenzaamheid en somberheid kunnen we omarmen en we kunnen ontdekken dat die niet het laatste woord hebben, noch voor jezelf, noch voor de ander. Compassie heeft het laatste woord. Dat is een universele waarde waarover iedereen beschikt en komt in deze pittige tijd goed van pas.