Toen ik een aantal jaren geleden een smartphone kocht, verbaasde ik me over al die wonderlijke applicaties, de zogenoemde appjes, die je gemakkelijk en meestal gratis kon installeren. Reuzehandig zo’n file-appje, weer-appje en google maps. En nu is er sinds zaterdag een nieuwe applicatie: de coronamelder die je waarschuwt als je mogelijk besmet bent. Mijn ongenoegen gaat verder dan de twijfel over privacygevoeligheid en het nut ervan.
Onder het mom van bescherming van de volksgezondheid wordt onze vrijheid beknot. De overheid heeft instrumenten om de samenleving beheersbaar, controleerbaar en manipuleerbaar te maken. We zijn op weg naar een totalitaire samenleving. Een coronacratie. We worden verplicht te betalen met onze pinpas, onze handen stuk te wassen, anderhalve meter aan te houden, thuis te werken, niet langer dan tot tien uur in de kroeg te verblijven en het theater te vermijden.
Natuurlijk zijn maatregelen nodig. Maar zijn dit de juiste? Zijn ze proportioneel? Zijn ze goed getimed? Welke internationale wetenschappelijke en gedeelde kennis vormt de basis voor beleid? Is interdisciplinairiteit voldoende geborgd? Worden behalve virologen, epidemiologen ook economen, ethici, gezondheidswetenschappers, psychologen, sociologen, statistici en filosofen voldoende gehoord?
De overheid heeft instrumenten om de samenleving beheersbaar, controleerbaar en manipuleerbaar te maken
Zij worden onvoldoende gehoord en zijn lastposten in de ogen van de technocraten. Ze beletten dat ze hun macht kunnen blijven uitoefenen middels een appje, de bankpas en de anderhalvemeter. Inmiddels dreigen ze met strengere maatregelen omdat hún interpretatie van de cijfers dit zou rechtvaardigen. Een teken overigens van toenemende wanhoop.
De coronacratie zorgt ervoor dat onze samenleving verhardt, dat de angst vergroot. De technocraten spelen daarin de hoofdrol. Zij genereren (nog meer) angst. Wat doet angst? Die tast het afweersysteem aan, terwijl we dat nu juist zo hard nodig hebben. Wat we ook hard nodig hebben is een visie. Leiders moeten daarin voorgaan. ‘Waar een visie ontbreekt verwildert het volk,’ is de parafrasering van een bekend bijbels inzicht. Die verwildering is zichtbaar in allerlei protesten, in de gesprekken, op facebook, op twitter.
Wie komt op voor een andere wereld? Een wereld zonder angst? Welke leiders wijzen op een wereld van vertrouwen, van hoop, van liefde, van bemoediging?
Ik zal de coronamelder niet downloaden. Ik kies voor een andere weg, die van liefde.
Goedemorgen Ton, ik ben het helemaal met je eens, hoewel ik weet dat je het virus serieus moet nemen. We worden bang gemaakt. En de overheid draaft door met maatregelen. Men zou veel beter de aandacht kunnen richten op gezond leven, door goede voorlichting.
Gelukkig geniet ik regelmatig van een wandeling in de natuur en kan ik creatief bezig zijn. Ik blijf de mensen zien die ik liefheb.
De app zal ik ook niet downloaden en de herfstvaccinaties laat ik ook deze keer weer aan mij voorbijgaan.
Ik hoop dat je gezond blijft en dat we elkaar volgend jaar weer eens zien in het klooster in Steyl.
Een warme groet van Louise.
De aandacht zou inderdaad meer gericht kunnen worden op een gezonde leefstijl Louise. Gelukkig lezen we dat de laatste tijd steeds vaker, maar nog niet genoeg. Fijn te merken dat je ondanks corona een jou passende leefwijze onderhoudt.