Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Creatief meebewegen

Als je ziek bent en een arts of ziekenhuis nodig hebt, vergoedt je ziektekostenverzekeraar die kosten geheel of gedeeltelijk. Dat is het dan. Het is een financiële en administratieve actie. Hoe jij je gezondheid ervaart en wat je eraan kunt doen komt niet ter sprake. Je kunt er ook anders naar kijken. Er is een ziektekostenverzekeraar die korting geeft op je aanvullende premie als je aan een gezondere leefstijl werkt. Zo’n maatregel laat zien dat de preventie van gezondheid kan worden bevorderd door het te belonen. In plaats van de ziekte van iemand op de voorgrond te plaatsen, staat de persoon die regie voert over zijn gezonde levensstijl centraal. Een mooi voorbeeld van anders kijken.

In ons land heet ‘anders kijken’ tegenwoordig ‘omdenken’. De grondlegger ervan is Berthold Gunster. Hij bedoelt ermee dat we gaan denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. ‘Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je ermee zou kunnen. Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws’, zegt Gunster. In het voorbeeld van de zieke mens is ziekte het probleem. Nieuw is de aandacht voor een gezonde levensstijl. Die biedt een uitweg. Omdenken heeft ook andere benamingen: het glas is half leeg, dus ook half vol. De legendarische voetballer Johan Cruijff zei ooit al dat ‘ieder nadeel zijn voordeel heeft’ en de chinezen zeggen dat iedere crisis een kans inhoudt. Het Chinese woord voor crisis bestaat namelijk uit twee karakters, wei en ji. Het eerste karakter betekent gevaar en het tweede kans.

en moeder vond dat haar kinderen te veel zeurden. Ze had daar last van en was boos op hen. Maar kreeg daar ook weer een slecht gevoel over. Alsof ze haar dochters afwees. Dat wilde ze niet. Kon ze het anders aanpakken, meer positief, respectvol? Kon ze creatief meebewegen? Haar oplossing was de invoering van een dagelijks klaagkwartiertje. Zo konden de dochters klagen, maar was de klaagtijd ook weer begrensd. Iedere dag, als de dochters van de middelbare school thuiskwamen, konden ze bij een kop thee lekker een kwartier lang zeuren. De moeder had een luisterend oor. Wat bleek. Het geklaag duurde meestal nog geen kwartier. Door ruimte te geven, was de spanning eraf en bleek vijf of tien minuten ook genoeg. De dochters voelden zich gezien. En bij het luisteren naar de verhalen moest de moeder ook weer terugdenken aan haar eigen middelbare schooltijd – die ook vaak vervelend was. Nu begreep ze haar dochters nog beter en door ruimte te maken en te luisteren kon ze haar dochters liefdevol respecteren.

Het geheim zit in de acceptatie van het probleem. Je loopt er niet voor weg en zegt dat klagen onzin is. Je ontkent het ook niet en gaat er evenmin de strijd mee aan. Je gaat erin mee, voelt erin mee en zoekt dan naar een creatieve en positieve oplossing. De moeder vond die in het luisterende oor en in de gezondheidszorg kan de patiënt minder als een zieke worden benaderd en meer als een mens die aan zijn gezondheid werkt.

Met elk probleem kun je creatief meebewegen. Heb jij een probleem waarin je creatief meebeweegt?

Aankomende retraites

Licht leven, 19-21 januari 2018, Klooster Huissen
Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe je leven lichter en lichtvoetiger kan worden.

Geaard leven, 10 februari 2018, Heeswijk, Abdij van Berne
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen.

De helende kracht van stilte, 16 februari, La Verna Amsterdam
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

De reis naar je hart, 3 maart, Klooster Huissen
Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

Heling vinden, 19-23 maart 2018 , Zenderen, Zwanenhof
In deze vijfdaagse midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Thuiskomen bij jezelf,13-15 april, Steyl, Klooster St Michael
Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt

Gemakkelijk en ontspannen leven, 28 april, Heeswijk, Abdij van Berne
Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Uit je hoofd, in je lijf, 12 mei, Klooster Huissen
Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen