Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Dankjewel

Behoorlijk chagrijnig was ik toen ik een andere auto had gekocht – die bleek een defect te hebben. Op mijn lijstje met voorwaarden bij aankoop stond een airco bovenaan. Handig met al die warme zomers tegenwoordig. Nee, een airco zat erin, zo werd mij stellig verzekerd. Hij zat er inderdaad in, alleen werkte hij niet. Dat ontdekte ik al snel tijdens een warme zomervakantie.

Wat me het meest is bijgebleven is niet zozeer de wijze waarop ik het probleem heb opgelost, maar de energie die boosheid en irritatie kost. Het heeft me bakken met energie gekost en het heeft me ook ‘omlaag getrokken’.

Hoe anders is een positieve ervaring. Als je blij bent met een gezellig en lekker etentje in een restaurant of een compliment in ontvangst neemt geeft dat positieve energie. Vaak gaat het om ervaringen van dankbaarheid en het woord ‘dankbaarheid’ heeft een positieve kracht. Het zorgt voor een geluksgevoel. Wie dankbaar is, raakt niet verbitterd en is gelukkig, tevreden en blij. Dankbaarheid is helend, dat is de kracht ervan.

Als je vaker ‘dankjewel’ zegt, zal dit je helpen. Het vraagt wel om oefening. Dat kunnen we van monniken leren. In hun laatste, dagelijkse meditatie- en gebedsmoment, aan het einde van de dag, brengen zij de dag tot rust. Dat is ook het moment waarop ze nagaan waarvoor ze dankbaar zijn. Dat nemen ze als een geschenk in ontvangst.

Dit dagelijkse ritueel van monniken kun je ook zelf doen. Aan het einde van de dag kun jij je op een eenvoudige manier afvragen voor welke ontmoeting, ervaring of inzicht van die dag je dankbaar bent. Wees bereid te ontvangen aan het einde van de dag. Voel die dankbaarheid, ontvang deze en laat de stemming toe in je gemoed, in je hartcentrum. Wees je er vervolgens van bewust dat er misschien ook zorgen zijn en strijd is. Zie die rustig onder ogen. Schrijf je worsteling of twijfel op. Laat deze dan rusten, neem er afstand van en neem deze niet mee de nacht in. En eindig ermee het gevoel van dankbaarheid nog een keer diep binnen te laten komen.

Aankomende retraites

De reis naar je hart, Klooster Steyl (Noord-Limburg), 21-23 april. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden. ~ Deze retraite is vol.

Innerlijk vrij, Abdij van Berne, Heeswijk, 29 april. Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en hoe je nog meer ruimte voor jezelf kunt maken.

Leven met aandacht en mildheid, La Verna, Amsterdam, 19 mei. Een retraitedag waarin je verkent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats kan krijgen in je leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 14-18 augustus. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen (Deze retraite is verplaatst van juli naar augustus!).

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaar naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen