Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

De winterdepressie wegwuiven

Het wordt kouder en de dagen worden korter. De zon wordt gemist en de winterdepressie kan de kop opsteken. Hoe kun je die neutraliseren? Beweging kan helpen. In dat geval maken de  hersenen stoffen aan die ons geluk bevorderen. Drie keer per week dertig minuten buiten wandelen zou zelfs effectiever zijn dan een antidepressivum. Lichte bewegingen zoals tai chi, chi kung of yoga kunnen helpen. Ook gezonde voeding, met veel fruit en groenten kan helpen.

Maar het belangrijkste is de winterdepressie in zijn kern te bestrijden, door het gebruik van licht. Omdat er in deze tijd van het jaar echter weinig licht is, moet er een kunstgreep worden toegepast. De Journal of the American Medical Association berichtte een poos geleden over onderzoek onder demente ouderen waaruit blijkt dat zij zich beter voelen wanneer ze in goed verlichte vertrekken verblijven. Kennelijk kunnen lampen de zon vervangen.

Lichttherapie wordt tegenwoordig met succes aangewend voor wondheling, weefselreparatie, chronische ziekten en depressies. Onderzoek laat zien dat licht een van de boodschappers is die het lichaam gebruikt om de reactie op ziekmakende processen te reguleren. Licht werk helend.  

retraite

Licht kan ook worden gebruikt in meditaties. Dat is een eeuwenoud gegeven. Je kunt dagelijks, gedurende een kortere of langere tijd, zonlicht of helder wit licht visualiseren, licht dat jou aangenaam koestert. Ook het gebruik van heldere kleuren kan heilzaam zijn. Helder groen licht werkt helend en bevordert de vrede.  

In mijn leven is er een periode geweest dat ik sombere stemmingen had. Door lichtmeditaties heb ik deze zwaarte achter me kunnen laten. Sindsdien is mijn leven lichter en lichtvoetiger. Nog steeds gebruik ik deze meditatievorm als ik merk dat het in de diepte van mijn ziel rommelt en het oude depressieve gevoel zich lijkt te willen melden. Dat omarm ik dan en visualiseer licht. Die visualisatie deel ik graag in meditaties die ik geef. Mediterenden ervaren dat ze er energie van krijgen en merken de helende werking ervan.   

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites

Aankomende lezingen over het boek Omarm jezelf

Zaterdag 7 december, Huissen
Klooster Huissen
Stadsdam 1
6851 AH Huissen
15:00 – 16:45 en 19:30 – 21:30 uur
Prijs lezing: € 14,50
Prijs Lezing, maaltijd, workshop € 49,50
www.kloosterhuissen.nl

Zondag 15 december, Amsterdam
Vrije gemeente Amsterdam
Gebouw Splendor.
Nieuwe Uilenburgstraat 116
11:00 – 12:15 uur
Prijs: 15 euro
www.vgamsterdam.nl

Zaterdag 7 maart 2020, Heeswijk
Abdij van Berne
Abdijstraat 49
5473 AD Heeswijk
14:30 – 16:00 uur
Prijs: € 15
www.abdijvanberne.nl

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne