Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Dit voelt goed

kompas 3In mijn leven kreeg ik verschillende keren de kans van baan te veranderen. Meestal ging dat goed en kwam ik in een mooie nieuwe baan terecht. Maar het is ook voorgekomen dat ik twijfelde of de nieuwe baan bij me zou passen en ik me er verder in ontwikkelen kon. Toen ik toch besloot die baan te aanvaarden, voelde dat niet goed. Nu zoveel jaren later, zie ik dat ik me anders had kunnen en willen ontwikkelen. In de keuze voor die baan heb ik me vooral laten leiden door mijn verstand (en geld) en heb ik mijn gevoel als kompas genegeerd. Ik heb mijn gevoel genegeerd omdat ik het toen moeilijk vond ernaar te luisteren en er contact mee te maken: mijn verstand was belangrijker dan mijn gevoel.
Mensen zijn dieren die met verstand zijn uitgerust, schreef de bekende filosoof Aristoteles al. We denken dat we rationeel zijn, maar zijn dat niet. Vaker laten we ons leiden door emoties. Waarom denk je anders dat we roken, op de fiets door rood rijden als dat goed uitkomt, applaudisseren na een muziekuitvoering of sporters toejuichen?

voelt goedOns gevoel is een geweldig kompas. Misschien kunnen we vaker op ons gevoel varen, bijvoorbeeld als we voor een belangrijke keuze staan. Deepak Chopra zegt dat er een interessant mechanisme bestaat dat ons helpt spontaan de juiste keuzes te maken. Dat mechanisme is het gevoel in ons lichaam. Ons lichaam kent namelijk twee soorten gevoelens: een aangenaam en een onaangenaam. Als je voor een keuze staat, zegt hij, maak dan gebruik van je lichaam. Je kunt je lichaam vragen wat er gebeurt als je een bepaalde keuze maakt. Als je lichaam een aangenaam gevoel uitzendt, is het de juiste keuze. Als je lichaam een onaangenaam gevoel uitzendt, is het niet de juiste keuze.
Je kunt preciezer kijken naar wat je lichaam jou laat weten. Het lichaam communiceert met jou een gevoel. Dat kun je voelen in je buik of in het gebied van je hart. Als je je aandacht bewust op je hart of buik richt kun je vragen wat je te doen staat en wacht dan op een gevoelsreactie. Alleen het lichaam kent het juiste antwoord. De meeste mensen denken dat het hart week en sentimenteel is, maar dat is niet zo. Het hart is intuïtief, holistisch en krachtig. Dus als de keuze goed voelt, kun je enthousiast die weg inslaan. En andersom, als de keuze niet goed voelt, kun je naar de gevolgen van die keuze kijken.

Aankomende retraites

De stilte spreekt, Maarssen, Emmauspriorij 5 maart 2016    Deze dag is volgeboekt
Een retraitedag waarop je stilte proeft en nagaat hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Leven met liefdevolle aandacht, De Zwanenhof, Zenderen, 14-18 maart 2016
Een midweekretraite waarin je verkent en oefent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats krijgt in jouw leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Steyl, 8-10 april 2016
Een weekendretraite waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

Innerlijk vrij, La Verna, Amsterdam, 29 april 2016
Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en nog meer ruimte voor jezelf te maken.

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 28 mei 2016
Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie, die je kunt leren gebruiken door erop te gaan vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 11-15 juli
Een midweekretraite waarin je kennis maakt met een keur van meditaties die je helpen het leven in jou nog meer te laten stromen.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen