Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Doelen vragen om kracht en zachtheid

Maarten van der Weijden had een helder doel: als ex-kanker patiënt veel geld ophalen voor kankeronderzoek. Als zwemmer heeft hij zijn talent ingezet en de Elfstedentocht gezwommen om daarmee geld in te zamelen. Vorig jaar haalde hij de eindstreep net niet. Daarover zei hij dit jaar na zijn succesvolle tocht: ‘Wat ik graag wil zeggen is: als iets niet lukt, mag je het best een tweede keer proberen.’

Als je heldere en grootse doelen hebt, zet je al je energie en kracht daarin, anders haal je dat doel niet. Maarten deed dat. Prachtig. Als je doelen hebt – die kunnen groot zijn, maar ook klein – moet je strijdbaar zijn, focus houden, discipline aan de dag leggen, doorzetten en volhouden. Je moet natuurlijk ook rekening houden met weerstand, tegenslag en teleurstelling.

retraite

Het realiseren van doelen vraagt om kracht. Het vraagt om ‘mannelijke’ energie, om het yang-element. De wereld ingaan met een duidelijk doel heeft ook een nadeel: je kunt krampachtig worden, fanatiek, in een tunnelvisie terecht komen. Misschien zie je iets over het hoofd of sluit je iets uit. In dat geval kun je je doelen bijstellen of met een andere bril naar je doelen kijken.

Naast een mannelijke (yang) manier, kun je op een andere, meer ‘vrouwelijke’ (yin) manier je doelen stellen en realiseren. Je kunt je afvragen wat het leven van jou vraagt. Dat vraagt niet om een strijdbare houding, maar een open en dienstbare. Je gaat na waar je talenten liggen, hoe je trouw blijft aan jezelf, hoe je harmonie en evenwicht kunt bewaren, hoe je je doelen vanuit zachtheid en openheid kunt realiseren en bijstellen. 

Wij zijn meer vertrouwd met de mannelijke manier: je stelt je doel en gaat ervoor. Maar het vrouwelijke element is net zo waardevol en nodig. Yin en yang behoren in evenwicht te zijn. Maarten van der Weijden is ook vertrouwd met het yin-element: hij weet als geen ander wat het is om kwetsbaar te zijn, toont zich dankbaar. En de kusjes van zijn kinderen tijdens pauzes hebben vast ook bijgedragen aan zijn succesvolle tocht.   

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites

Nieuw boek: vorige maand verschenen: omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Ton Roumen combineert eeuwenoude westerse en oosterse spirituele wijsheden met eigentijdse praktische en helende inzichten. Hij laat zien hoe je vanuit mildheid en compassie kunt leven. Ervaringen van mensen die het spoor van zelfliefde zoeken, zorgen voor een persoonlijk accent. Elk hoofdstuk eindigt met een meditatie. Met al deze ingrediënten biedt dit boek een hoopvolle boodschap die praktisch toepasbaar is bovendien.  

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne