Wie denkt dat het aantal godsdiensten een gegeven is en bestaat uit een vaststaande canon van ‘ismen’ en ‘dommen’ vergist zich. Er is wel degelijk beweging en soms ontstaan er nieuwe religies. Bepaald hilarisch is het Pastafarisme met het vliegend Spaghettimonster als hun God. Daarnaast is het ook een internationale protestbeweging die de uitzonderingspositie van gelovigen in de maatschappij ter discussie wil stellen. Het pastafarisme is één grote parodie op bestaande godsdiensten met alle verplichte rituelen en regels die erbij horen. De volgelingen worden geacht een piratenpak te dragen en een vergiet als hoofddeksel. De kerk van het vliegend Spaghettimonster kent geboden, een feestdag en dogma’s. Nou ja, er is maar één dogma en dat is de afwijzing van iedere vorm van dogmatisme.
Nee, ik word geen lid van deze kerk. Wat mij wel bezighoudt is het idee dat je een nieuwe religie kunt beginnen. Verzin maar iets. Je kunt Broer Konijn gaan verheerlijken, die inspireert omdat hij zijn vijanden steeds te slim af is. Of je bekeert je tot het dolfijnisme, dolfijnen hebben immers een positieve invloed op ons hartcentrum en bevorderen de kwaliteiten van ons spirituele hart zodanig dat je er dol fijn van wordt. Daarmee is de vraag naar de uitgangspunten van zo’n nieuwe religie gesteld. Positief en dankbaar in het leven staan, humor hebben, milder worden en je vanuit je hart met anderen verbinden, zijn dan funderende waarden. Als je hart zo belangrijk wordt, kom je weer bij het dolfijnisme uit. Maar de opsomming van uitgangspunten laat ook zien dat bestaande religies de waarden van het hart zoals compassie, vrede, verzoening en liefdadigheid ook al omarmen. Een nieuwe religie is niet echt nodig.
Ook de Dalai Lama is op zoek naar een nieuwe religie. Hij zegt dat we in deze tijd een levensovertuiging nodig hebben die niet naar een specifieke religie verwijst, maar zich baseert op wat de humanist, atheïst en gelovige met elkaar verbindt. Dat is een fundamentele menselijke spiritualiteit, die zich toont als compassie. De kern ervan is de humane neiging naar vriendelijkheid en affectie. Deze waarden staan los van het feit of we een bepaalde religieuze overtuiging hebben of niet. Je hebt geen heilige teksten, leerstellingen en instituties nodig. Als je vriendelijk en hartelijk bent, heb je geen religie meer nodig. Je bent dan vrij van religie of, omgekeerd, je ziet vriendelijkheid als je religie met je hart als kompas. Dat is een simpele en heldere benadering en daarvoor heb je geen vliegend Spaghettimonster, piratenpak en vergiet nodig