Het aantal burn-outs is fors gestegen. Vijftien procent van de Nederlandse vrouwen zegt een burn-out te hebben of te hebben gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4 procent. Het aantal opgebrande of overspannen mannen steeg in diezelfde periode van 6 naar 9 procent. Dit blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek, waarvoor universiteit Nyenrode en carrièresite Intermediair afgelopen voorjaar 72 duizend werknemers een enquête lieten invullen.
Een van de oorzaken is de stijgende werkdruk. We werken te hard en teveel. Owen Jones, columnist van de Britse krant the Guardian, reikt als oplossing de vierdaagse werkweek aan. Dan krijgen mensen meer ademruimte want hoge werkdruk zorgt voor veel stress met gezondheidsklachten tot gevolg. Minder werken geeft minder druk, je leeft gezonder, kunt beter ontspannen en er is tijd om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.
In de enquête is ook gevraagd welke oplossingen er zijn als je een burn-out hebt. Er zijn er die hun werktijd inderdaad hebben aangepast, uren hebben ingeleverd en zo meer vrije tijd hebben gecreëerd. Anderen zochten begeleiding via een arts, psychotherapeut of coach. En weer anderen gingen yoga beoefenen of namen deel aan een cursus mindfulness.
Al deze acties kunnen helpen om weer balans te vinden. Want er zijn krachten die ons beroven van onze innerlijke rust en ons uit balans brengen. Die zorgen ervoor dat we van onszelf vervreemden en verhinderen dat we op onze plaats van bestemming komen. Wat jou innerlijke onrustig maakt, kan buiten jou liggen, maar raakt ook weer iets wezenlijks in jou. Je kunt je omstandigheden dus veranderen, maar het vraagt ook om zelfonderzoek. Hoe waardeer jij je werk? Vind jij je werk leuk, word je er blij van en kun jij je erin verder ontwikkelen? Of ligt het anders. Waarom werk je zo hard, waarom moet er zoveel? Waarom moet ik me bewijzen? Om erbij te horen of waardering te oogsten? Of is angst een motief om hard te werken. Angst voor je chef, angst voor baanverlies en vergeet ik dat werken ook plezier kan geven? De vraag naar je werkhouding raakt hier je levenshouding en je zelfbeeld. Ben ik goed genoeg? Mag ik zijn die ik ben, zomaar zonder voorwaarden?
Als je een levenshouding vindt waarin het werkwoord ‘moeten’ is ingeruild voor het werkwoord ‘zijn’, haal je de druk eraf, laat je stress achter je. En als je gaat leven vanuit het levensgevoel dat jij er mag zijn en dat daar geen condities aan verbonden zijn, geeft dat rust en ontspanning. Dat zijn niet zomaar twee woorden die zijn toegevoegd aan je vocabulaire of competenties die je hebt verworven. Het wordt een grondstemming die jou op den duur een stabiele basis verschaft. Die – misschien lange – weg begint met het regelmatig stellen van de vraag: moet dit echt, of kan ik er ontspannen en zonder dwang mee omgaan. Dan haal je de druk eraf.