Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Een dag lang stilte ademen in het Dominicanenklooster in Huissen

Stilte is lastig te vinden als het altijd druk is om je heen. Om mensen de weldaad ervan te laten ervaren, organiseert Ton Roumen op 26 januari een stiltedag in het Dominicanenklooster in Huissen.

Klik hier voor het originele artikel in De Gelderlander, verschenen op 26 januari 2019.

,,Stilte is een gelaagd begrip. De definitie van stilte is voor mij persoonlijk het oog van een orkaan. Door alle prikkels om ons heen is het nooit stil in deze communicatiemaatschappij. In het oog van een orkaan is het wel stil. Met die stilte probeer ik me te verbinden in het dagelijks leven,” zegt Ton Roumen (63).

Het duurde even voordat de spiritueel auteur en coach dat ook vond. Ongeveer vijftien jaar geleden kreeg Roumen last van de prikkels om zich heen. Hij had een veeleisende baan als onderwijsadviseur, waarvoor hij met het openbaar vervoer van hot naar her reisde en veel vergaderde. Thuis wachtte zijn partner en drie kinderen. Ter compensatie van de drukte van een gezin en zijn drukke baan begon Roumen steeds vaker de stilte op te zoeken. Als puber was hij uit interesse voor religie en spiritualiteit gaan mediteren. De rust die meditatie hem bracht, was hij door alle hectiek om hem heen kwijt geraakt. Hij besloot zijn werk af te bouwen en ,,een meditatieve houding te integreren in het dagelijks leven.” Hij legde zich verder toe op meditatie en organiseert nu meditatiedagen en retraites en coacht mensen die vastzitten met een levensvraag.  ,,De rust en de weldaad van de stilte die ik ervaar wil ik delen. Dat kan ik niet in een zaaltje in een wegrestaurant. Daar heb je een ruimte voor nodig die stilte ademt zoals dit Dominicanenklooster.”

Het klooster herbergt ook een eeuwenoud principe dat voor Roumen samenhangt met stilte:  ora et labora ofwel bid en werk. ,,Twee Amerikaanse neurologen: David Rock en Daniel Siegel, hebben ora et labora opnieuw vertaald. Ze ontwikkelden de Healthy Mind Platter, een soort schijf van vijf, voor een ontspannen en gezonde geest. Hij bestaat uit actieve en passieve onderdelen zoals slapen, mediteren en lummelen. Met name dat laatste is iets wat mensen zich tegenwoordig nauwelijks toe staan omdat er zoveel druk staat op het leven. Terwijl even niks doen je helpt om tot rust te komen bij jezelf. De kloosterlingen hier beginnen niet voor niks de dag met een gebed. Daarna gaan ze pas aan het werk.”

Tijdens de stiltedag zal niet gesproken worden, want door te zwijgen zeg je al genoeg, aldus Roumen. ,,Voor sommige mensen is dat lastig. Ze zullen merken dat de communicatie en interactie met anderen toch doorgaat. Lichaamstaal neemt het over. Je scherpt je zintuigen omdat je alerter bent. We lunchen bijvoorbeeld in stilte. Deelnemers zeggen achteraf dat ze het eten beter proefden. Stilte en verstilling is een weldaad voor de geest.”

Tips van Ton Roumen om stilte te vinden:

1. Maak een stiltewandeling in de natuur.

2. Plan een stiltemoment in voor jezelf en begin met 5 minuten. Bouw dat langzaam uit.

3. Creëer een plek in huis waar je tot jezelf kunt komen.