Hoe gaat het verder met Europa en Griekenland nu er geen akkoord bereikt is over de Griekse schuldenkwestie en het land zowat failliet is. Valt er misschien iets te leren van de klassieke Griekse tragedie?
Verbondenheid is bepaald een mooi en harmonisch ideaalbeeld. Soms komen relaties tussen mensen of landen onder druk te staan met scheuring of scheiding als gevolg. Het verbreken van relaties gaat met veel pijn gepaard. Zo’n crisis kan echter ook weer kansen bieden; een gebroken relatie is ook een open relatie.
Geldt dit ook voor Griekenland? De voor- en nadelen van een mogelijke Grexit worden in de media opgesomd en geduid. Maar hoe het zal uitwerken weet niemand. De een zegt dat Griekenland best op eigen benen kan staan en dat de economie zich kan herstellen. Een ander denkt echter dat de economie zal instorten, dat Griekenland bijgevolg verstoten wordt op de internationale geldmarkt en niemand het land nog iets wil lenen. Maar al met al blijft het koffiedik kijken wat de consequenties zullen zijn.
Wat er nu gebeurt heeft de kenmerken van een klassieke Griekse tragedie. Dit noodlotsdrama is een door en door menselijk verhaal over smart, lijden, pessimisme en fatalisme dat het pad van mensen kruist. In de tragedie komt de mens ten val door hoogmoed, misrekening of verblinding. Hebben partijen zich niet laten verblinden door beloftes? Kregen de onderhandelingen niet het karakter van een spel met spelers die door hoogmoed werden gedreven? De realiteit is wel dat deze crisis veel Grieken treft en zij eronder lijden.
Net als in de klassieke Griekse tragedie kan in deze huidige crisis een catharsis zorgen voor loutering van hoog opgelopen emoties. Die werd bij de toeschouwers teweeg gebracht wanneer ze diep bewogen werden door angst en medelijden voor wat personages in het spel meemaakten. Net als de klassieke tragedie biedt deze eigentijdse tragedie de mogelijkheid tot loutering van emoties en daarmee van heroriëntatie. Zo kan eerbied het winnen van medelijden en acceptatie van vrees.
Vaak houden partners elkaar te lang krampachtig gevangen in patronen die voor beiden niet gezond zijn. Ze kunnen daar maar moeilijk uit stappen. Als twee partners, mensen of landen, elkaar krampachtig gevangen houden kunnen beiden zich niet verder ontwikkelen. Dat geldt voor mensen, maar ook voor landen. Waarom overweeg je dan niet de verbinding te verbreken; een ongezonde relatie staat verdere groei immers in de weg. Door de verbinding te verbreken wordt negatieve energie verwijderd en worden ziekmakende en beknellende koorden tussen mensen, organisaties en zelfs staten losgelaten of doorgesneden en kan de relatie worden gezuiverd.
In een scheiding worden geblokkeerde of zieke verbindingen losgelaten, die groei in de weg staan. Als relaties worden ontbonden, worden partners of landen bevrijd van negativiteit. Er ontstaan nieuwe kansen. Dat is ook een boodschap die besloten ligt in de klassieke Griekse tragedie, waarin zuivering en loutering van lijden plaatsvindt en nieuwe wegen kunnen worden ingeslagen.