Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Een kerstcadeau voor jezelf

Ik ben opgegroeid in Roermond, een stad dichtbij de Duitse grens. Mijn ouders hadden kennissen in Duitsland die we vaker bezochten, ook rond Kerstmis. Wij kregen onze cadeaus van Sinterklaas, de Duitse kinderen echter van de Kerstman. Ik vroeg waarom wij met Kerstmis geen cadeaus kregen. Mijn ouders vertelden dat de geboorte van Jezus het kerstgeschenk bij uitstek was; Hij bracht het licht in de wereld. Als klein kind begreep ik dat niet zo goed. Voor mij was licht identiek met de kerstboom van onze Duitse kennissen die verlicht was met echte kaarsjes. Ik geloof dat ik de symbolische waarde van dit bijzondere kerstgeschenk inmiddels wel begrijp. Het bevat een helende kernwaarde. Liever een licht leven dan een leven dat drukt en deprimeert. Liever pasteltinten dan sombere, zware kleuren. En licht staat ook voor blijdschap en ontspanning. Zo’n kerstcadeau gun je iedereen.

Het is wel eerlijk om te zeggen dat je het cadeau niet zomaar krijgt, je zult er zelf iets voor moeten doen. Wat je niet moet doen is klagen en zeuren. Lao Tse zei het al: ‘Het is verstandiger een kaars aan te steken dan te klagen over duisternis’. Dat is een eenvoudig inzicht en bevat veel wijsheid. Als je voor licht zorgt, stap je uit de sfeer van klagen en zeuren. Dat licht is er overigens al. Sterker nog: het is nooit uit geweest omdat wij lichtwezens zijn. In ieder van ons leeft een Lichtkind. Dat is niet alleen in een stal in Bethlehem geboren.

En licht is sterker dan angst en duisternis. Schenk geen aandacht aan angst, maar aan blijdschap en ontspanning. Hoe meer aandacht je eraan schenkt hoe groter het zal worden. Alles wat aandacht krijgt, groeit immers. En als er duisternis in je leven is, wat menselijk is, accepteer die dan, maak deze tot je partner en vertrouw erop dat de duisternis eens verdreven zal worden. Ook dat is een manier om het leven lichter te maken. En wat zou het zijn je voor te stellen dat het leven vreugdevol is. Dat kun je met jezelf afspreken en dat inzicht kun je bewaken. Je kunt jezelf iedere dag eraan herinneren dat je een lichtje bent. En je kunt situaties creëren waarin je dat zo kunt ervaren, bijvoorbeeld door een inspirerend boek te lezen, een fijn gesprek te voeren of naar mooie muziek te luisteren.  

Zet de lichtschakelaar in je ziel aan. Leef vanuit het bewustzijn dat het leven blijdschap is. Neem dit mee in je meditaties. Ontspan en visualiseer licht en blijdschap. Met iedere nieuwe inademing adem je meer licht in. Glimlach in je meditaties naar jezelf en het leven. Bezie alles met een glimlach en zet de lamp in jezelf aan, niet op een dimstand, maar open, zodat je dit bijzondere kerstcadeau helemaal in ontvangst kunt nemen.   

 Aankomende retraites:

Vanwege corona en de daaraan verbonden maatregelen kon een aantal retraites niet doorgaan in 2020. Ik hoop van harte dat de geplande retraites in 2021 wél kunnen doorgaan. Ook in 2021 is er weer een royaal aanbod met mooie thema’s. 

klik hier voor de aankomende retraites

Online mini retraite

Vanuit klooster Huissen verzorgde ik een online mini retraite van een half uur over de kracht van het hart. Deze mini retraite wil je de kwaliteiten van het hart laten ervaren. Om het niet alleen bij woorden te laten zijn er meditatieve bewegingen om het hart te openen en uit het hoofd te gaan. De retraite wordt afgesloten met een korte hartmeditatie. Neem deel aan deze korte online retraite via deze link.