Tijdens de eerste lockdown in april 2020 was er het hoopvolle perspectief dat de natuur zich kon herstellen. De sneeuwtoppen van de Himalaya waren vanaf meer dan 100 kilometer opeens zichtbaar dankzij de betere luchtkwaliteit. Dat zicht had zich de afgelopen dertig jaar niet eerder voorgedaan. Terwijl de wereld onder de coronamaatregelen kreunde, herstelde de natuur zich.
Maar dat bleek van korte duur. Inmiddels vliegen we weer massaal de hele wereld rond. We hebben wat in te halen. Een vriend vertelde me blij dat hij uitzag naar een familiereünie dit pinksterweekeinde. De families uit Canada en Australië waren overgekomen. Het kon weer. Ze hadden elkaar vier jaar niet fysiek kunnen ontmoeten zij hij met veel nadruk. Ze hadden iets in te halen. Ja, vliegen kan weer, maar ook de vervuiling gaat verder. Schiphol bezwijkt onder de passagiers en er zijn lange rijen met wachtenden. Mensen verkennen massaal de buitenwereld. Zo ook mijn kennis Anneke.
Soms moet je een verre reis maken om te ontdekken dat de schat bij je voordeur ligt
Zij reisde met haar vriendin naar Japan. De Aziatische cultuur zou haar blik kunnen verfrissen. Dat is nodig ook, ze is vastgelopen en worstelt met haar relatie. Haar man en zij kunnen elkaar niet bereiken. Ook met haar kinderen heeft ze onvoldoende contact. Nu ze in de puberteit zitten, verleggen ze hun grenzen en dat botst. Het gaat over de hoogte van het zakgeld, de manier waarom de kinderen zich kleden en de tijd die ze op hun smartphone doorbrengen. Allemaal strijdtonelen. Thuis is het bijna nooit meer gezellig, vindt ze. Ze weet niet hoe ze dit kan oplossen. Misschien dat een time-out helpt. In Japan dringt het besef tot haar door dat zij zelf iets kan doen aan het ontbrekende geluksgevoel.
Haar bezoek aan Japan is een vlucht, ontdekt ze. Ze hoopt dat haar verre reis uitkomst kan bieden, maar weet nu dat dit een schijnoplossing is. Ze zal het in zichzelf moeten zoeken. Dat betekent wel dat ze haar pijn zal moeten toelaten. In plaats van te vluchten voor haar pijn kan ze deze gaan voelen en er een relatie mee aangaan. Maar pijn voelen doet ook weer pijn. Ervoor wegvluchten is gemakkelijker. Als ze de gekerkerde pijn wel gaat voelen, kan ze ontdekken dat daarachter een kostbare, helende schat ligt. Dat zijn haar talenten, dat is haar liefde. Die schat is dichtbij en ligt in haarzelf, niet ver weg in Japan. Soms moet je een verre reis maken om te ontdekken dat de schat bij je voordeur ligt. Dat vraagt niet om een wereldreis maar om een reis in jezelf, een reis naar binnen. Die kost niets en je hoeft er niet lang voor in de rij te staan. Die brengt jou op een eenvoudige manier in contact met jezelf waardoor jouw innerlijke natuur zich kan herstellen.