Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Een sleutel voor geluk

klavertje vier

Of je gelukkig bent hangt af van omstandigheden en wat het leven voor jou in petto heeft. Maar dat niet alleen. Voor een deel heb je het zelf in de hand. Je hebt zelf de mogelijkheid geluk dichterbij te brengen. Positief denken is een manier die bijdraagt aan je geluk. Niet als een maniertje, een conditionering of een mechanische toepassing van de opdracht let’s be positive die je ooit in een boek hebt gelezen, maar als een welgemeende en bewuste daad van het hart. Een beweging om telkens liefdevol en vriendelijk te denken: over jezelf, over anderen en over de wereld. Kijken met milde ogen betekent dat je zo min mogelijk oordeelt en je boosheid loslaat en dat wordt gemakkelijk als je inziet dat iedereen pijn met zich meedraagt die in het handelen zichtbaar wordt.

Liefdevol en vriendelijk leven veronderstelt wel om oefening. Een oefening in mildheid. Een oefening ook om te leven vanuit je hart en het hart van de ander te groeten. En als er toch negatieve gevoelens zijn, dan hoeven deze niet te worden onderdrukt maar ook niet teveel aandacht te krijgen. Neem ze waar en neem er dan afscheid van – laat ze los.

Als je liefdevol en mild denkt en leeft, en dat steeds meer gaat doen, maak je de gelukshormonen serotonine en dopamine aan. Die zorgen ervoor dat jij je goed, vrolijk of optimistisch voelt. Dat is het grote cadeau dat je krijgt. Als jij je dus gelukkig wilt voelen, ga je iets doen wat de aanmaak van deze twee stoffen stimuleert. Positief denken en leven is er één van en die kent een simpele en bijzondere krachtige toepassing.  

Dat is de ervaring van dankbaarheid. Een positieve en authentieke ervaring die je kunt ontwikkelen. Als iemand je een compliment geeft, zeg dan dankjewel. Vraag je aan het einde van iedere dag af, voordat je gaat slapen, voor welke ervaring, inzicht, ontmoeting, sfeer jij dankbaar bent en laat die aan je hart zien. De ervaring van dankbaarheid heeft altijd een groot effect op je welbevinden. Dankjewel zeggen is een prachtige en krachtige sleutel voor geluk.

 Aankomende retraites:

Deelnemen aan retraites (op een veilige manier) is sinds kort weer mogelijk. Via onderstaande lijst kun je je oriënteren op aankomende retraites en inschrijven als je wilt deelnemen.  

klik hier voor de aankomende retraites