‘Man kies eens wat vaker voor vegetarisch’ is de leus van een onlangs gelanceerde campagne om het stereotype beeld te doorbreken dat stoere mannen vlees nodig hebben om zo hun status van oerman te bewijzen. Aandacht voor gezond eten was er afgelopen week trouwens meer dan genoeg. Het RIVM liet weten dat we gezonder zijn gaan eten, met minder vlees en meer groente en fruit. Het Nationaal Preventieakkoord werd gepresenteerd om gezond eten te bevorderen en de burgemeester van Londen kondigde aan reclame in de metro voor junkfood te gaan verbieden.
Eten is er altijd, overal verkrijgbaar ook, in supermarkten, in restaurants. Als je per trein reist is er de Albert Heijn to go en voor de automobilist zijn er tankstations met de bijbehorende shop. Daar is een royaal aanbod van junkfood, zoals de kroket, de bamischijf of het ijsje. Gelukkig groeit ook het aantal groene kantines in bedrijven en op scholen, waar gezonde salades met quinoa, komkommer en tomaat verkrijgbaar zijn.
Eten is, net als slapen, een basisbehoefte en belangrijker nog dan veiligheid, werken en sociale contacten, liet psycholoog Maslow al weten. Maar die behoefte kan ook weer een obsessie worden, totdat je erachter komt dat je iets aan je gewicht en je gezondheid wil doen. Welk dieet ga ik volgen, hoe lang? Zo’n leefregel krijgt een aura van heiligheid met uitzicht op een gezond bestaan en een mooi postuur als beloning. Maar wat is gezond eten?
Daarover verschillen de meningen. Gezond eten is als een religie en kent veel scholen met evenzoveel dogma’s en aanhangers. Het eet-isme is de religie van gezond eten geworden, een gouden kalf dat we massaal aanbidden. Maar dat gouden kalf is voor iedereen ook weer anders. De één is vegetariër of veganist, een ander prevaleert macrobiotisch eten, weer een ander kiest voor ayurvedisch eten en nog weer een ander laat zich sturen door de schijf van vijf. Wie heeft de waarheid in pacht?
Iemand vertelde mij dat diep in ons kennis aanwezig is, die je vertelt wat goed voor je is. Als je daarmee in contact bent, ontstaat het bewustzijn en gevoel wat eten met je doet. Zo deden onze voorouders, de oermensen, het immers ook al en die intuïtie zit nog steeds in ons. Varen op ons gevoel en onze intuïtie wordt dan ons kompas en het behoedt ons ook nog van het lezen van betuttelende boeken zoals Eet je fit en Eet beter in 28 dagen.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk). Dan ontvang je iedere maandagmiddag het blog van die ochtend.