Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Emoties helen

Op een mooie lentemorgen hielp psycholoog David McClelland, verbonden aan de universiteit van Harvard, een oude dame een van de straten van de grote universiteitscampus over te steken. Na deze daad voelde hij zich opvallend goed, vooral lichamelijk. Hij wilde deze ervaring beter begrijpen en besloot verder onderzoek te gaan doen. Hij liet een groep studenten kijken naar een film over het werk van moeder Teresa in de sloppenwijken van India. Moeder Teresa is een religieuze die begaan was met arme kinderen en hen met veel liefde hielp. Wat bleek? De film bleek gevoelens van compassie bij de studenten te versterken. En er was nog iets opvallends. De proefpersonen produceerden significant meer immunoglobinen dan de proefpersonen in de controlegroep. Immunoglobinen zijn antistoffen in ons bloed die ons immuunsysteem versterken en bijvoorbeeld helpen om luchtweginfecties of corona te bestrijden. Kennelijk is het mogelijk compassie en altruïsme te stimuleren via beelden, die vervolgens invloed hebben op ons lichaam.

Meer algemeen geldt dat overtuigingen, emoties en talenten van invloed zijn op ons lichaam en onze gezondheid. Dat kan positief zijn, maar ook negatief. We kwijnen weg als we niet geliefd zijn of onszelf niet liefhebben. Als er sprake is van traumatisch verdriet ondermijnt dat onze immuniteit. Dat geldt ook voor bezorgdheid, piekeren, ruzie en eenzaamheid. Chronische negatieve emoties zoals haat, woede, angst, permanente stress en slachtofferschap verzwakken evenzeer onze immuniteit en gezondheid. Gelukkig geldt het tegenovergestelde ook. We voelen ons beter als we ons geliefd voelen, dat versterkt onze gezondheid en welbevinden. Liefde verlicht stress, angstgevoelens, depressie en (chronische) ziekte)n). Dat is de helende waarde van liefde. Iedereen beschikt daarover.  

Kennelijk zijn lichaam en geest innig met elkaar verbonden, zo hecht dat ons lichaam op emoties en overtuigingen reageert. Je kunt zelf je helende vermogen gebruiken. Hoe? De één wil misschien meer ontspannen en voor meer rust en slaap zorgen, terwijl een ander regelmatig naar buiten wil om de verbinding met de natuur in stand te houden en weer een ander wil meer vanuit dankbaarheid leven.  Wat je concreet kunt doen is dus persoonlijk en je kunt daarachter komen door af en toe naar binnen te keren, te verstillen en je af te vragen wat jij nodig hebt.

 Aankomende retraites:

Deelnemen aan retraites (op een veilige manier) is sinds kort weer mogelijk. Via onderstaande lijst kun je je oriënteren op aankomende retraites en inschrijven als je wilt deelnemen.  

klik hier voor de aankomende retraites

Unieke boekenactie verlengd

Twee boeken zijn afgeprijsd. Geluk binnen handbereik van 17,50 voor 7,50 en Geaarde spiritualiteit van 14,90 voor 7,50. Kijk voor meer informatie of bestel ze nu via de  boekenpagina