Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Eten: een verrassende levensles

In deze kerstvakantie logeren de twee katten van mijn dochter bij ons. Ze gaf er een zelfgemaakte handleiding bij van ongeveer tien pagina’s. Die is beslist handig als je weinig ervaring hebt met katten zoals ik. Wat mij het meeste opvalt is dat de katten – in mijn ogen – bijster weinig eten krijgen. In contrast met ons uitgebreide kerstdiner werd die indruk alleen maar versterkt. En er is nog iets wat me opvalt. De dieren worden twee keer per dag, op een vast tijdstip – ‘s morgens en ’s avonds rond acht uur – gevoerd. Zo hebben de katten een vast dagritme. Die, door mensen bepaalde tijdstippen, zijn tot hun biologische klok gaan horen. Tien minuten voordat de dieren gevoerd worden, verlaten ze hun slaapplek en lopen miauwend door de kamer op en neer. Ze weten dat ze worden gevoerd. Natuurlijk is het voeren van de katten belangrijk omdat voorzien wordt in hun primaire levensbehoefte. Maar het is meer en bevat een belangrijke levensles.

Het door mensen aangebracht ritme zegt vooral iets over ons mensen, niet over katten. Kennelijk verlangen mensen naar ritme. Wat zou het zijn als wij ook op vaste tijdstippen eten? Dat gebeurde in ons gezin vroeger. Ontbijt om half acht, warm eten om kwart over twaalf en avondeten om half zes. Ook in kloosters is men gewend dagelijks op vaste tijdstippen te eten. Dat zorgt voor structuur, voor ritme.

stilteRitme helpt je om perioden van inspanning af te wisselen met ontspanning. Als je te moe wordt of niet meer geconcentreerd kunt werken, kun je rust nemen. Dat kan gemakkelijk met een maaltijd of met een koffie en theepauze. Je brengt markeringen aan in de dag en er ontstaat ritme waarbij pauzes en perioden van bezig zijn elkaar afwisselen. Ritme is dan geen keurslijf maar bevat juist een uitnodiging om je tijd goed te besteden. Tijd nemen voor je maaltijd en er aandacht voor hebben. Dat is beslist geen tijdverspilling: het helpt je de accu op te laden en te ontspannen, zodat je daarna weer uitgerust verder kunt. Ritme wordt dan een hulpmiddel om een goede balans te bewaren. Het is een oefening in hoe je kunt leven: nu eens afstand nemen van je werk en dan weer betrokkenheid tonen. Dat is een levensles.

Momenten van rust, stilte, verbondenheid via maaltijden zijn waardevolle pauzemomenten. Bij katten én mensen zorgen ze voor nieuwe energie. Ritme wordt bovendien een instrument voor ontplooiing. Voor mensen gelden die oases van rust en herstel als een scheppende pauze, een onderbreking waarin nieuwe ideeën gaan borrelen en creativiteit ruimte krijgt en zo bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling.

Aankomende retraites

Licht leven, 19-21 januari 2018, Klooster Huissen
Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe je leven lichter en lichtvoetiger kan worden.

Geaard leven, 10 februari 2018, Heeswijk, Abdij van Berne
Op deze retraitedag ervaar je hoe je de verbinding met de aarde kunt verstevigen.

De helende kracht van stilte, 16 februari, La Verna Amsterdam
Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

De reis naar je hart, 3 maart, Klooster Huissen
Een retraitedag om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

Heling vinden, 19-23 maart 2018 , Zenderen, Zwanenhof
In deze vijfdaagse midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Thuiskomen bij jezelf,13-15 april, Steyl, Klooster St Michael
Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt

Gemakkelijk en ontspannen leven, 28 april, Heeswijk, Abdij van Berne
Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Uit je hoofd, in je lijf, 12 mei, Klooster Huissen
Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie.

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael
In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Meer informatie over de retraites vind je hier 

Nieuw: Online meditatiereeks en CD: Mediteer je vrij, adem je vrij

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.

De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.

Maak nu kennis met de meditaties.

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen