Kennissen waren een weekend in Parijs geweest en vertelden enthousiast over hun bezoek. Natuurlijk hadden ze de Eiffeltoren als attractie niet overgeslagen. Een opmerkelijk gevaarte dat je van verre kunt zien liggen en met zijn 317 meter hoog boven Parijs torent. Ook de vorm is opvallend. Aan de onderkant is dit bouwwerk breed, aan de bovenkant smal. Alsof deze toren stevig gegrond staat. Hij zal niet gemakkelijk om kunnen vallen. Tijdens het gesprek over de Eiffeltoren moest ik denken aan zowat de meest gestelde vraag tijdens retraites: hoe kan het rustiger worden in je hoofd? De Eiffeltoren geeft het verrassende antwoord, of beter gezegd: zijn vorm is het antwoord.
Net als de Eiffeltoren kunnen ook wij goed gegrond zijn, door het zwaartepunt lager in het lichaam te leggen (en dus niet in ons hoofd). Meer rust in je hoofd of uit je hoofd gaan betekent dan dat de aandacht in je lichaam zich naar beneden verplaatst, naar je buik. We zijn immers meer dan een talking head. We hebben een lijf met een buik die de krachtige basis is van je lichaam.
De meest simpele manier om het energiecentrum van je buik te benutten is om rustig, ontspannen en diep naar dat centrum te ademen. Je wordt je bewust van je ademhaling in je buik als je er met de aandacht naar toe gaat. Met een inademing rijst je buikwand, met een uitademing daalt die. Dat kan heel bewust gebeuren: ‘Ik adem in en weet dat ik inadem. Ik adem uit en weet dat ik uitadem.’ Mindful ademhalen heet dat. Het maakt je bewust van je krachtplek zodat je deze nog meer kunt gaan gebruiken. Je kunt bewust naar je buik ademen in je meditaties, maar het is ook nuttig als mensen vervelend tegen je doen of als negatief nieuws je overspoelt en je onrustig maakt. Juist dan. Het ervaren van jouw buik als een krachtcentrale zal ervoor zorgen dat de turbulentie die je ervaart van een passend antwoord wordt voorzien. In jouw heilige ruimte ben je als een Eiffeltoren: veilig, sterk en stabiel. Daar ben je verbonden met de adem, de aarde en jezelf.