Recreëren hoort bij de zomer. De zon nodigt ons uit naar buiten te trekken, naar het festival, de camping of de recreatieplas. Nu de vakanties bijna zijn afgelopen komt ook aan de zomerfestivals een einde, wordt de tent afgebroken en de sleutel van het vakantiehuisje ingeleverd. Aan ons collectieve recreatiegedrag komt een einde en daarmee ook aan alle drukte en lawaai die daarbij horen.
In ons land trekt een aanzienlijke groep recreanten naar buiten en zoekt vertier. In de openbare ruimte van ons dichtbevolkte land komen mensen dan wel erg dicht op elkaars lippen te zitten. Recreëren gaat vaak gepaard met overlast en ergernis. De Cattenbroekerplas in Woerden trekt in de zomer veel jongeren die voor overlast zorgen waardoor een conflict ontstaat met omwonenden. In Nijmegen klagen bewoners naast een voetbalveldje over een teveel aan geluid, waardoor zij gestrest raken en er een conflictstemming ontstaat. Of, heel dichtbij, je buurman nodigt een groot gezelschap uit voor zijn barbecue waardoor er niet alleen stankoverlast is, maar ook herrie.
Het is bepaald niet zo dat heel Holland mediteert
Van overlast en lawaai kun je volgens de Gezondheidsraad en het RIVM ziek worden. Er zelfs aan overlijden. Geluidshinder veroorzaakt slaapgebrek en stress. Op de lange termijn kan het leiden tot hartklachten, verhoogde bloeddruk en depressie. Enkele honderden Nederlanders overlijden er jaarlijks aan. ‘Als je lang wordt gehinderd door geluid, gaat je bloeddruk omhoog. Dat kan leiden tot hartaandoeningen. Het is bewezen dat mensen dood gaan door lawaai’, zegt Fred Woudenberg, geluidsexpert bij de Gezondheidsraad.
Recreëren kan ook anders. Dat ervaren mensen die zich niet in de drukte van de openbare ruimte begeven, maar naar binnen keren en stilte zoeken. Die groep is wel erg klein, want het is bepaald niet zo dat heel Holland mediteert. Toch zijn er mensen die kiezen voor een zomerretraite of een week naar het buitenland om daar te mediteren. Dat is hun manier om te recreëren, om zich niet te hoeven laten prikkelen en stress te reduceren. Het vraagt wel om buiten de geijkte kaders te denken en te gaan zoeken naar stilte in de natuur of in een eeuwenoude kerk. Stilte blijkt steeds vaker een levensbehoefte. We hebben het hard nodig. Niet alleen ter compensatie van al het lawaai en vertier om ons heen, maar ook om de helende werking ervan te kunnen ervaren.
Recreatie is bedoeld om op adem en tot rust te komen. Dat is ook precies de betekenis van dat woord: ontspannen in je vrije tijd. Die betekenis staat haaks op gedrag dat voor stress en ergernis zorgt.
Hoi Ton, Wederom dank voor de bezinnende woorden. Met vriendelijke groet, Louis