Ik had er nog nooit van gehoord, het kleine Friese plaatsje Moddergat aan de Waddenzee. Mensen daar zijn gelukkiger dan de gemiddelde Nederlander. Op het eerste gezicht ligt dit niet voor de hand omdat men er minder hoog is opgeleid en het inkomen er lager dan gemiddeld is. Hoe kan een relatief lage welvaart samengaan met een relatief groot welzijn?
Een van de redenen is de verbinding met de natuur die men ervaart, het platteland, de Waddenzee, de zeelucht. De natuur en het weidse landschap doen ook een duit in het zakje en maken het mogelijk om volgens een ontspannen ritme te leven. Er is geen ratrace, er is weinig druk. Het leven is er relaxed. Een inwoonster, die tien jaar geleden in Moddergat ging wonen, schatte plaatsgenoten zestig jaar maar die bleken de tachtig al te zijn gepasseerd. Mensen in Moddergat hebben niet veel nodig, ze zijn tevreden met wat ze hebben. Misschien heeft dat ook te maken met de Friese geest. Friezen hebben vertrouwen in elkaar, voelen zich veilig en ervaren verbinding; de Friese identiteit verbindt, vormt de basis voor gemeenschapszin. Die krijgt vorm in feesten, een playbackshow, een zeskamp. Dat geeft overigens ook weer reuring, die niet door iedereen wordt omarmd. Kan het niet wat rustiger wordt dan gezegd. Naast ritme is rust een belangrijke waarde die hun bestaan doortrekt, de cursussen yoga en zen-meditatie aan de Waddenzee getuigen daarvan.
Een van de redenen waarom mensen er gelukkiger en gezonder zijn is de verbinding met de natuur die men ervaart
Het verhaal van Moddergat kent ook een internationale variant. In de wereld bestaan zogenoemde blauwe zones. Het Griekse eiland Ikaria is er één van, de eilanden Sardinië in Europa en Okinawa in Japan zijn andere voorbeelden. De bewoners leven er meetbaar langer en relatief veel mensen worden er ouder dan honderd. Er komen minder chronische ziekten, zoals kanker en hartkwalen voor. Tot op hoge leeftijd zijn de inwoners daar gezond, vitaal en gelukkig. Dat heeft te maken met hun leefstijl.
In de blauwe zones eten de mensen gezond: veel groente, fruit, rijst en vis. Ze gebruiken weinig vlees of bewerkt voedsel en drinken groene thee of jasmijnthee. Ook valt op dat ze met mate eten, ze proppen zich niet vol. Behalve een dieet houdt beweging de mensen gezond: ze bewegen veel, met een voorkeur voor matig intensieve bewegingen. Verder onderkennen ze het belang van rust en pauzes. Ook valt op dat ze vaak een overstijgende en zingevende visie hebben. Dat kan een bestaande religieuze traditie zijn, maar net zo goed een waarde die heilig voor hen is, zoals vriendschap of gemeenschapszin. Die visie ondersteunt hen ook weer in een duidelijk levensdoel dat hen zin en plezier schenkt. Ze zijn vreugdevol en willen iedereen tegemoet treden alsof het hun zus of broer is.
Kennelijk zijn geluk en gezondheid aan bepaalde plaatsen gebonden. Maar niet iedereen woont in Moddergat of in een blauwe zone. Wel is het mogelijk onze eigen blauwe zone te creëren door de leefstijl van de mensen die daar leven in ons eigen bestaan te integreren.