Het centraal bureau voor de statistiek (CBS) doet onderzoek op allerlei terreinen, geluk is er één van. Veruit de meeste jongvolwassenen – ongeveer 81 procent – zegt gelukkig te zijn, terwijl dat percentage in 1997 hoger was en 91 procent bedroeg. De reden van deze daling zou de coronacrisis en de werk- en prestatiedruk zijn.
Ons geluksgevoel kan toenemen en afnemen. Begin vorig jaar zou 80 procent van de volwassenen gelukkig zijn. In het tweede kwartaal was dat 83 procent en in het derde kwartaal was het opgelopen tot 85 procent. De onderzoekers staan nog net niet te juichen, maar zien in de stijgende getallen een aanwijzing dat geluk kan worden bevorderd. Geluk is beïnvloedbaar, maakbaar. Alsof het een wedstrijd is in het vermeerderen van geluk. Op naar de 100 procent. Je kunt je altijd inzetten voor meer geluk. Nu ben ik ongelukkig, maar straks ben ik gelukkig. Op het najagen van geluk zit spanning
Het streven naar geluk staat onder druk omdat het niet in het hier en nu staat.
Het streven naar geluk staat onder druk omdat het niet in het hier en nu staat. Als je de druk eraf wilt halen, heb je een ander woord nodig. In plaats van het woord ‘geluk’ te gebruiken kun je kiezen voor het woord ‘tevredenheid’. En dan niet met de intentie om meer tevredenheid te vinden, maar na te gaan of je tevreden kunt zijn met wat er nu is. In tevredenheid zit het woord vrede. Het woord vrede heeft een andere lading dan geluk. Het staat meer in het hier en nu. Kan ik in vrede leven met mezelf? Ben ik tevreden? Kan ik aanvaarden wat er is? Omarmen wat er is? Er is niets meer te verlangen, na te jagen. Ik ben tevreden met wat ik heb, met wat er is en ook met wat er niet is. Vrede wordt ervaren als we in het moment leven.
Bij vrede hoort nog een ander woord: dankbaarheid. Als je in vrede leeft, kun je dankbaar zijn. Als je ’s avonds kunt zeggen voor welke ontmoeting, ervaring of inzicht je dankbaar bent is dat een positief en mooi einde van de dag. We kunnen de strijd om gelukkiger te worden, vervangen door de ervaring van dankbaarheid en vrede. Dan gaat het niet langer over alles te krijgen wat je wenst of najaagt, maar over genieten van alles wat er reeds is en daarmee tevreden kunnen zijn. Dan krijgt geluk een andere lading en behoort het aan hen, die aan zichzelf genoeg hebben en in vrede leven.