Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Genieten is genezend

Nog niet zo lang geleden was het vanzelfsprekend ’s avonds tv te kijken. Dat is tegenwoordig niet meer zo. Het heeft te maken met de aanwezigheid van het concurrerende computerbeeldscherm. Ook worden we ons steeds meer ervan bewust dat het beeldscherm ons leven bepaalt. Ik hoor mensen om me heen steeds vaker zeggen dat ze minder tv of naar een ander beeldscherm kijken. Zo houden ze meer tijd over en is er ruimte voor een andere dag invulling en beleving.

Het schrappen van activiteiten druist wel rechtstreeks in tegen de menselijke natuur. Onze natuurlijk neiging is namelijk dat we altijd meer willen. Meer geld, meer vakanties, het nieuwste model smartphone, meer luxe. Wie meer wil, wil telkens meer. We willen voortdurend geprikkeld worden om meer te bereiken, meer te krijgen. De vraag naar meer houdt nooit op, bevredigt nooit.

Het lijkt heel wat, alles wat we kunnen bereiken. Maar in zo’n leven bestaat druk en er wordt een gemis zichtbaar. Wie zich alsmaar richt op de buitenkant raakt nooit bevredigd en doet de binnenkant tekort. Dat is de mogelijkheid om te ervaren. De druk om steeds meer te willen verhindert om van het leven te genieten.

Genieten vraagt om een andere manier van leven. Als we altijd vooruit willen, altijd maar meer willen, lopen we onszelf voorbij, krijgt het gevoel geen ruimte en kunnen we niet genieten. Je kunt stoppen met meer te willen. Je kunt minder doen en toch hetzelfde bereiken of misschien nog wel meer, maar dan wel anders. Als je minder consumeert en minder op de social media zit, wordt je leven rustiger en ruimer. Je hoeft niet meer mee in de ratrace van het leven. Er ontstaat ademruimte. Je kunt gaan voelen en ervaren. Je kunt gaan genieten. Als je gaat genieten, profiteren lichaam en geest daarvan. Die kunnen herstellen en ontspannen. Die kunnen worden geheeld. Genieten is dan een effectief geneesmiddel. Het verdient een belangrijke plaats in je leven.

Aankomende retraites

Thuiskomen bij jezelf,13-15 april, Steyl, Klooster St Michael. Tijdens dit retraiteweekeinde ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt

Gemakkelijk en ontspannen leven, 28 april, Heeswijk, Abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Uit je hoofd, in je lijf, 12 mei, Klooster Huissen. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren gebruiken via oefeningen en meditatie.

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne
In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael
In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw: Online meditatiereeks en CD: Mediteer je vrij, adem je vrij

‘Kan het wat rustiger in mijn hoofd.’ ‘Ik wil stress loslaten en tot rust komen’, ‘Ik wil beter kunnen ontspannen’, ‘Ik wil meer genieten, ‘Ik wil vaker met mildheid naar mezelf kijken’. Als je je in een of meerdere van deze uitspraken herkent kun je gaan mediteren. Dat kan je helpen te ontspannen, een heldere geest te ontwikkelen en aandachtig aanwezig te zijn.
De meditatiereeks Mediteer je vrij, adem je vrij bestaat uit 15 unieke en krachtige meditaties. Vanwege de opbouw in de reeks kun je de meditaties gebruiken als een cursus. Maar ook als je periodiek mediteert kun je je laten inspireren door deze meditaties. De meditaties zijn door Ton Roumen live ingesproken.
Maak nu kennis met de meditaties.

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen