‘Het tellen van mijn ademhaling in de meditatie helpt me om rustig te mediteren en met mijn aandacht aanwezig te blijven.’ Met die indruk verlaat een deelnemer de retraite en neemt deze handreiking mee naar huis.
Met mediteren breng je je geest tot rust. Maar meestal ontdek je tijdens je meditatie dat er vooral gedachten zijn – heel veel gedachten. De onophoudelijke stroom van gedachten is menselijk. Iedereen zal het herkennen. Je kunt je gedachten niet stopzetten, net zo min als je emoties, dat zou ook niet goed zijn, ze hebben immers een functie. En als je ze gaat bestrijden gaan ze zich gedragen als een kwetterende vogel of een krijsende aap die zich nog nadrukkelijker laat gelden. Dat kost energie en werkt averechts. Wat kun je wel doen?
Sluit vriendschap met je mind en geef hem een taak. Hij wil actief zijn en is continu bezig met het produceren van gedachten. Daar kun je gebruik van maken. Vraag je mind te letten op je adem, je bewust te zijn van je adem. Maak hem tot je assistent en laat hem je ademhaling tellen. Dan heeft hij iets te doen en het helpt jou in je meditatieve proces om het rustiger te laten worden in je geest.
In je meditatie gaat het om het bewustzijn van je ademhaling. Je hoeft je niet te concentreren, je hoeft niet te regisseren, je niet in te spannen. Nee, alleen maar bewust zijn van je adem, je adem ruimte geven en deze te tellen. Naar goed boeddhistisch gebruik begin je bij 108 (of 54 of 27) en telt terug. 108 is een heilig getal in het boeddhisme en hindoeïsme. ‘Ik adem in 54, ik adem uit 54, ik adem in 53, ik adem uit 53.’ Als je de tel kwijtraakt, begin je gewoon opnieuw. Het maakt niet uit, het is geen rekentoets. Je hoeft alleen maar in de huid te kruipen van de vampier graaf Tel uit Sesamstraat die een welhaast neurotische liefde heeft opgevat voor tellen. Tijdens de meditatie is je mind graaf Tel. Hij telt zich suf, maar doet dat graag voor jou, en met zijn dwingend telgedrag helpt hij jou – paradoxaal genoeg – zodat je kunt ontspannen.
Abonneer je gratis op de maandagochtendcolumn (via de rechterbalk). Dan ontvang je iedere maandagmiddag het blog van die ochtend.
Met dank aan de boeddhistische leraar Mingyur Rinpoche, die op YouTube uitlegt wat meditatie is en daarvoor het beeld gebruikt van onze geest als een drukke monkeymind.