Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Heb het goed met jezelf

Eckhart Tolle is bekend geworden met zijn simpele boodschap om in het hier en nu te leven. Minder bekend is dat Tolle deze boodschap ontdekte na een crisis. Hij had jarenlang geworsteld met ondraaglijke angsten. Hij sliep slecht en op een nacht is zijn angst groter dan ooit. Zijn conclusie is dat hij het niet langer met zichzelf uithoudt. En dan beseft hij dat die gedachte: ‘Ik hou het niet langer met mezelf uit,’ merkwaardig is. Kennelijk huizen er twee identiteiten in hem en is hij een gespleten persoon omdat hij het niet met zichzelf uithoudt. Deze gedachte is de opmaat tot een bevrijdende ervaring. Als hij niet met zichzelf kan leven, is er een strijd tussen het ‘ik’ en het ‘zelf’. Misschien is slechts één van hen echt en de ander een illusie. Van die gedachte wordt Tolle stil. Daarna voelt hij zich een ander mens. Hij is niet meer bang en voelt vrede. Tolle heeft zijn ‘ego’ losgelaten en zijn ‘zelf’ alle ruimte gegeven. Nooit eerder heeft hij het verschil tussen het ik en het zelf scherper ervaren.

Want je ego staat haaks op wie jij ten diepste bent. Het leidt je om de tuin en commandeert je om meer luxe te verwerven, een nog betere wijn te kopen en nog vaker een vliegvakantie te boeken. Je ego kent de aard van je geest – altijd meer willen – en stimuleert die. Als je deze illusie door hebt, krijgt je ‘zelf’ de kans. Dat heeft Eckhart Tolle ervaren.

De wereld van het zelf gaat over wie je ten diepste bent en is (verbonden met) het veld van pure potentialiteit, het veld van alle mogelijkheden. Daar horen eigenschappen bij zoals vriendelijkheid, vitaliteit, creativiteit, compassie, liefde, rust, vreugde, helderziendheid, spontaniteit en heling. Dit veld heeft verschillende namen en wordt ook wel transcendent veld of kwantumveld genoemd. Als jij je verlangens visualiseert en deze verankert in dat transcendente veld kunnen die beelden werkelijkheid worden. Dan heb je het pas écht goed met jezelf.

Je maakt contact met dit veld door niet actief of op de buitenwereld gericht te zijn, maar je geest tot rust te brengen. Door stil te worden, kom je in contact met dat veld en kunnen al die mooie eigenschappen tot bloei komen. Zo simpel is het. Maar je kunt ook in een eeuwenoude kathedraal gaan zitten, langs de waterkant gaan zitten vissen, in de natuur verblijven of mediteren.

Aankomende retraites

Innerlijk vrij, 3 november, Klooster Huissen. Deze retraitedag helpt je om je minder te laten bepalen door wat anderen van je verwachten of eisen en meer vanuit je eigen dragende centrum te leven.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael. In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

De helende kracht van stilte, 17 november, Heeswijk, Abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Loslaten en ruimte maken, 23-25 november, Bezinningscentrum De Zwanenhof, Zenderen. Tijdens dit retraiteweekeinde laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Kloosterretraite, 14-16 december, Klooster Huissen. In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.

Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.