Ik dook in mijn familiegeschiedenis en er viel mij iets op. Mijn ooms en tantes stelden zichzelf heldere doelen. Dat kon over van alles gaan: een gezinsleven, werk, religie. Die doelen hielpen hen op hun levensweg. Nee, het woord doelen werd toen nog niet gebruikt. Dat is iets van na de oorlog. Zo geeft de overheid tegenwoordig als doel aan hoeveel en welk soort huizen er over vijf jaar moeten zijn. Het onderwijs werkt volop met doelen en eindtermen en ook de sporter formuleert zijn doelen.

Als je in termen van doelen denkt, heb je iets waar je je op kunt richten, iets waar je je aan op kunt trekken. Het kan je helpen in de strijdtonelen die er zijn. Je kunt die worsteling aangaan. Maar de kans is groot dat jij erin verstrikt raakt, dat het niet lukt om het probleem op te lossen en dat het ook nog bakken met energie kost. We hebben iets anders nodig. Albert Einstein zei ooit al dat we een probleem niet moeten oplossen op het niveau waarop het zich manifesteert. We moeten niet blijven worstelen met onze problemen en daar de oplossing zoeken, maar iets zoeken dat ons er bovenuit tilt.
Dat kan door onszelf een doel te stellen, een simpel doel dat de kwaliteit van het hart heeft. ‘Ik wil meer in liefde delen. Ik wil niet langer anderen veroordelen. Ik wil me meer verbinden met anderen,’ zijn voorbeelden. Je kunt dus zo’n simpel en liefdevol doel kiezen, voelen dat dit echt bij je past en je overtuigend ermee verbinden.

Iemand worstelde met haar gezondheid en hoopte dat medicijnen en therapieën zouden helpen. Toen stelde ze zichzelf een liefdevol doel: ik hoef er alleen maar te zijn, lief te hebben en mijn begrensdheid te accepteren. Door dit doel zo te stellen en zich ermee te verbinden verdwenen de gezondheidsklachten weliswaar niet, maar werden ze opgenomen in een veilige en liefdevolle bedding, alsof een beschermengel zijn vleugels om je heen slaat en je een nieuwe frisheid in je leven ervaart.
Een doel tilt je op een ander plan, transformeert je strijd. Je wordt dan een baron von Münchhausen, die met zijn paard in het moeras terecht komt en zichzelf aan zijn haren eruit trekt.
Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites
Nieuw boek verschenen: Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.
Ton Roumen combineert eeuwenoude westerse en oosterse spirituele wijsheden met eigentijdse praktische en helende inzichten. Hij laat zien hoe je vanuit mildheid en compassie kunt leven. Ervaringen van mensen die het spoor van zelfliefde zoeken, zorgen voor een persoonlijk accent. Elk hoofdstuk eindigt met een meditatie. Met al deze ingrediënten biedt dit boek een hoopvolle boodschap die praktisch toepasbaar is bovendien.
Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s