Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Het dagelijks leven als oefening

‘Waarom lukt het jou niet je leven goed te leven?’ Met deze indringende vraag begon een ongewenste boodschap die ik in mijn mailbox kreeg. Aan het einde van dat bericht adviseerde de afzender mij de peperdure jaartraining persoonlijk leiderschap te volgen. Daarmee werd de suggestie gewekt dat die training een zinvol leven binnen handbereik zou brengen. Cursussen en trainingen in de persoonlijke ontwikkeling of persoonlijk leiderschap zijn een gat in de markt van welzijn en geluk. En ja, soms kan een coach of cursus uitkomst bieden voor het vinden van een beter leven. Maar vaker niet.    

Hoe je goed kunt leven is doorgaans niet in een training te leren. Je krijgt waarschijnlijk standaardoplossingen aangereikt of oefent competenties die niet op jouw maat zijn gesneden. Het leven zit echter vaak anders in elkaar dan gepland en is doorgaans een complexe zoektocht, met ups en downs, met noodlottigheden en met onvoorspelbare variaties. Daarom schiet een cursus tekort en is het concept vaak niet toereikend. Hoe kun je wel leren om zinvol te leven?

‘De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door,’ is een bekende quote van de cabaretier Herman Finkers en wijst op een humoristische manier naar de afhankelijkheid van het fenomeen cursus en indirect naar de waarde van het dagelijks leven. Misschien is dat wel je beste leermeester en oefenterrein. Je problemen en worstelingen vormen je belangrijkste oefenmateriaal. Dit inzicht staat haaks op een training waarin problemen snel en gelikt worden opgelost of een cursus waarin je je worstelingen met competenties en conceptuele schema’s te lijf gaat.

Zeker als problemen hardnekkig zijn, vragen ze om een persoonlijke, innerlijke zoektocht naar inzicht, wijsheid, liefde en geduld. Een weg van leren voelen. Daarvoor leent het dagelijks leven als oefenterrein zich uitstekend. Iedere dag biedt immers nieuwe kansen om te oefenen. Als je dagelijkse leven je oefenterrein wordt, kunnen er liefdevolle, scheppende krachten opborrelen die jou helpen op jouw weg.  

 Aankomende retraites:

Deelnemen aan retraites (op een veilige manier) is sinds kort weer mogelijk. Via onderstaande lijst kun je je oriënteren op aankomende retraites en inschrijven als je wilt deelnemen.  

klik hier voor de aankomende retraites

Unieke boekenactie verlengd

De coronacrisis is een goede reden om twee boeken sterk af te prijzen. Geluk binnen handbereik van 17,50 voor 7,50 en Geaarde spiritualiteit van 14,90 voor 7,50. Kijk voor meer informatie of bestel ze nu via de  boekenpagina