Met dit zomerse weer en een hittegolf in aantocht is een parasol bepaald geen luxe. Die van ons gaat inmiddels al meer dan vijfentwintig jaar mee en is tot op de draad versleten. Tijd om een nieuwe te kopen. Die moet dan wel een redelijke prijs hebben, een doorsnee van drie meter en een doek met een lichte kleur. In het tuincentrum was er een die aan al die bedachte criteria voldeed. Dan wordt het deze toch? Nou, er was nog enige onzekerheid. Iets was over het hoofd gezien. En dan opeens weet ik het en zeg: ‘Het voelt goed.’ Die eis was van tevoren niet bedacht, maar wel nodig om de nieuwe parasol met een gerust hart aan de kassa van het tuincentrum af te gaan rekenen.
‘Het voelt goed’, is een zinnetje dat we tegenwoordig gemakkelijk gebruiken. Vroeger hoorde ik het nooit. Mijn ouders en hun generatiegenoten kenden die mantra niet. Hun parool was doorzetten en niet zeuren. Toen ik me zoveel jaren geleden ervan bewust werd dat er naast rationaliteit ook een gevoelsleven bestaat, gebruikte ik de quote in het begin misschien iets te vaak. Een inhaalmanoeuvre om rationaliteit en emotionaliteit in balans te brengen. Als je op zoek bent naar een nieuwe baan en je hebt de keuze tussen ict-specialist of hovenier kun je argumenten bedenken om te kiezen voor de baan van ict-specialist, maar toch het indringende gevoel hebben dat je liever tuinman wil worden. Argumenten zeggen niet alles. Hoe iets voelt is ook belangrijk. Net zo goed.
Ons gevoel is een prachtig kompas. Misschien kunnen we daar vaker op varen.
Ons gevoel is een prachtig kompas. Misschien kunnen we daar vaker op varen, bijvoorbeeld als we voor een belangrijke keuze staan. Alternatieve genezer en bestsellerauteur Deepak Chopra zegt dat het gevoel in ons lichaam ons helpt spontaan de juiste keuzes te maken. Ons lichaam kent namelijk twee soorten gevoelens: aangename en onaangename. ‘Je kunt je lichaam vragen wat er gebeurt als je een bepaalde keuze maakt’, zegt hij. ‘Als je lichaam een aangenaam gevoel uitzendt, is het de juiste keuze. Als je lichaam een onaangenaam gevoel uitzendt niet’.
Emotionaliteit en rationaliteit staan niet tegenover elkaar, maar zijn twee elkaar aanvullende waardevolle en krachtige bronnen. De één geeft de voorkeur aan rationaliteit, de ander aan emotionaliteit en weer een ander streeft naar de balans tussen beide. Doorgaans is in onze samenleving rationaliteit belangrijker dan emotionaliteit. We weten teveel en voelen te weinig zei de invloedrijke Britse filosoof Bertrand Russell ooit al.