Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Hoe begin jij je dag?

Het begin van je dag biedt een mooie kans de dag bewust te beginnen. Oké, misschien moet je even op gang komen: wakker worden, de slaap uit je ogen wrijven of een douche nemen. Maar dan is er de vraag hoe je aan je – mogelijk lange – dag begint.  

meditatie

Zwart wit gesteld, kun je de dag op twee manieren beginnen. Je kunt alles op je af laten komen en over je heen laten gaan: je leest je krant, kijkt tv, luistert naar de radio of laat je prikkelen door het scherm van je tablet of smartphone. In dat geval begint de dag met jou. De vraag is of je niet gewoon verder slaapt.

De dag kun je ook op een andere manier beginnen. Je laat de dag niet met jou beginnen maar jij begint aan jouw nieuwe dag. Heel bewust, vanuit openheid, vanuit blijdschap als het kan. De dag kan een cadeau worden. Dat vraagt wel om een gezonde ochtendroutine.

Wat zou het zijn om heel bewust je eerste kop thee te drinken, bewust te douchen, een zonnegroet uit te voeren, te mediteren, meditatief te bewegen of gewoon een poosje stil te zijn. Dat zal je helpen rustig en energiek de dag te beginnen. Het hoeft maar een kort moment te zijn, een zonnegroet bijvoorbeeld gedurende vijf minuten. Dat je routine bewust gebeurt is belangrijker dan dat die lang duurt. Mocht er ’s morgens veel drukte en huisgenoten om je heen zijn, dan kun je de bewustwordingsroutine eerder inlassen of vooruit schuiven.  

Welke routine je ook volgt, het is een moment om de dag bewust te beginnen en de nieuwe dag in ontvangst te nemen als een cadeau. Het is een kunst om de hele verdere dag in dit heldere bewustzijn te delen. Die houding vormt een solide basis voor een leven in openheid, mildheid en dankbaarheid.

Aankomende retraites: klik hier voor de aankomende retraites


Nieuw boek verschenen: Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne