Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Hoe blijf je wakker?

wakker blijvenMisschien mediteer je met een bepaalde regelmaat en heb je een mooie en voor jou passende vorm gevonden. Of misschien overweeg je te gaan mediteren. Maar als je nou liever niet dagelijks een bepaalde periode op je kussentje, stoel of bankje wil zitten en toch van de positieve effecten van meditatie wil profiteren, is er dan een alternatief? Ja, dat is er.
 
Je kunt inderdaad dagelijks één of twee keer twintig minuten mediteren. Maar dat is een tijdelijke activiteit, die een excuus kan zijn om in die korte meditatieperiode alert en waakzaam te zijn en daarna weer verder te gaan met je gewoonteslaap en je dagdromen. 
 
Als je in de ochtend mediteert en daarna gewoon verder gaat met ‘slaapwandelen’ heb je wel gemediteerd, maar heb je de kans laten liggen de hele dag alert en bewust te leven. Want de betekenis van meditatie gaat verder dan twintig minuten op je kussentje of bankje zitten; het is een kwaliteit van leven en die heet: aandachtige aanwezigheid. En dat kun je de hele dag oefenen.
 
Want alles wat je met aandacht doet, is meditatie.
Wandelen is meditatie als je dit met aandacht doet.
Eten is meditatie als je dit bewust doet.
Een gesprek voeren is meditatief als je alert blijft.
Werken is meditatie als je waakzaam en geconcentreerd blijft.
 
Als je niet in slaap valt en wakker blijft, dan is alles wat je doet meditatie.

Aankomende retraites

Innerlijk vrij, La Verna, Amsterdam, 29 april 2016 – Voor deze retraite zijn geen plaatsen meer beschikbaar

Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en nog meer ruimte voor jezelf te maken.

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 28 mei 2016. Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie, die je kunt leren gebruiken door erop te gaan vertrouwen.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 11-15 juli. Een midweekretraite waarin je kennis maakt met een keur van meditaties die je helpen het leven in jou nog meer te laten stromen.

De reis naar je hart, Abdij van Berne, Heeswijk, 16-18 september 2016. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden

De helende kracht van stilte, Klooster Steyl, 10-14 oktober 2016. Een midweekretraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot je partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

In contact met je bron, Amsterdam La Verna, 21 oktober 2016. Een retraitedag waarop je ontdekt wat je bron is, er contact mee maakt en je erdoor laat voeden.

Levenskunstenaar worden, Klooster Huissen, 29 oktober 2016. Een retraitedag om de levenskunstenaar in jezelf te verkennen en te ontdekken wat er nodig is om contact te maken met je levensvreugde.

Heling vinden, De Zwanenhof, 31 oktober – 4 november 2016.  In deze midweekretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en je leert dit te gebruiken.

Een rustige geest, een mild hart, Klooster Steyl, 11-13 november 2016. Een retraiteweekeinde waar je geest en je hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart mild kan worden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen