Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Hoe dromen kunnen uitkomen

Wil je meer succes in je carrière? Wil je oud zeer loslaten? Wens je meer plezier in je leven? Je hebt vast een droomwens. Misschien heb je geleerd dat je zult moeten investeren, actie ondernemen en stappen zetten wil je droom werkelijkheid worden. Dat is zeker waar, maar er is ook een andere manier.

Dat is de bewustwording en formulering van je intentie. Intentie is de werkelijke kracht achter je wens. Datgene waarop je je aandacht vestigt zal sterker worden en je leven kunnen veranderen. Je wens kan zelfs in vervulling gaan. Wat je verlangt is een zaadje dat reeds in je (hart) zit en kan ontkiemen. Dat klinkt wel mooi en plechtig, maar zou het echt kunnen? 

Een intentie formuleer je op een ontspannen manier en je verbindt deze met je hart, je hele lichaam, je hele wezen. Je intentie formuleer je niet vanuit je ego, je power. Het is geen wens waarvan je kunt afdwingen dat die uitkomt.

Ik ben succesvol. Ik volg mijn plezier. Ik ben vol energie. Dit zijn voorbeelden van intenties. Ze zijn liefst krachtig, kort, gericht, helder en positief geformuleerd. Je kunt ze opschrijven of herhaaldelijk in jezelf laten klinken, niet mechanisch, maar bewust van de betekenis. Als je naast woorden, ook beelden en gevoelens gebruikt, voel je de intentie nog sterker. Want dat is belangrijk. Dat je de intentie bewust laat klinken, vanuit je hele wezen. De zinnen en beelden zijn betekenisvol. Zo voed je je intentie als een plantje dat je water geeft. Zo zet je iets in beweging.

En dan, op enig moment, als je voelt dat je intentie krachtig genoeg is, en vaak genoeg is herhaald, neem je er afstand van. Je laat deze los. Je hecht niet aan het resultaat. Dat is aan het universum. De kunst is om op de uitwerking te vertrouwen. Jij hoeft alleen maar je plantje te voeden, volledig te vertrouwen op de uitwerking en je niet afhankelijk te maken van het resultaat. Een mooie oefening ook in vertrouwen.

Aankomende retraites

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt. ~Nog enkele plaatsen.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 14-18 augustus. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur aan meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Thuiskomen bij jezelf, Abdij van Berne, Heeswijk, 8-10 september. Een retraiteweekeinde waarin je op zoek gaat naar je bestemming en het spoor dat daar naartoe leidt.

Gemakkelijk en ontspannen leven, 23 september, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

De helende kracht van stilte, 4-8 oktober, Klooster Steyl. Een vijfdaagse retraite waarin je je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Uit je hoofd, in je lijf, 20 oktober, La Verna Amsterdam. Deze retraitedag laat je ervaren dat je lichaam meerdere krachtcentra heeft. Die ga je ervaren en leren te gebruiken. Bewustwording van deze plaatsen kan ook via meditatie worden ervaren.

Mijn innerlijk kompas, 3-5 november, Klooster Steyl. Een retraiteweekeinde dat je contact brengt met je intuïtie die je leert te gaan gebruiken en erop te gaan vertrouwen.

De helende kracht van stilte, 11 november, Klooster Huissen. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Een rustige geest, een mild hart, 18 november Heeswijk, Abdij van Berne. Een retraitedag waar je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden.

Meer rust en balans in je leven, 24-26 november, Zwanenhof Zenderen. Een retraiteweekeinde waarin je ontdekt hoe aandachtige aanwezigheid, mildheid, eenvoud, vriendelijkheid en geduld jou helpen meer rust en een betere balans te vinden.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Nieuw boek verschenen

‘Spiritualiteit is zweverig’,  denken veel mensen. In dit boek maakt Ton Roumen echter duidelijk dat spiritualiteit een aarde-element nodig heeft. Als dat ontbreekt is de opvatting van spiritualiteit beperkt. Het aarde-element is een vitaal onderdeel van spiritualiteit, van het leven. Geaarde spiritualiteit gaat over de vraag hoe we ons verhouden tot de alledaagse realiteit, met alle weerbarstigheden, passies, strijd en pijn. Het is een vorm van spiritualiteit waarin ons lichaam een belangrijke rol speelt en we onze emoties voelen en uiten. Als we gaan voelen, ontdekken we ook dat het hart een krachtig gevoelscentrum is. Het is de zetel van vriendelijkheid, compassie en liefde. Als die waarden van het hart ruimte krijgen, sluiten we het leven zelf – onszelf – in de armen en gaan we op een natuurlijke, ontspannen en gemakkelijke manier leven.

Geaarde spiritualiteit, Berne Media | Uitgeverij van Berne, Heeswijk, 2017, 160 pagina’s. Prijs: € 14,90   ISBN 978 90 8972 163 1

Ook verkrijgbaar als E-book ISBN 978 90 8972 180 8

Bestel het boek hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen