Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Hoe serieus neem jij jezelf?

De Britten worstelen vandaag de dag met de Rule of six. Ze mogen niet met meer dan zes personen samenkomen. Sommigen kunnen zich in deze regel vinden, anderen hebben hun bedenkingen. Maar wat de Britten nodig hebben – en niet alleen de Britten – is niet een Rule of Six, maar Rule Number Six. Een subtiel verschil in de titel, een groot verschil in betekenis. Humor maakt het verschil. Rule Number Six kan ons verlichten en helpt ons als het leven te spannend wordt. Het volgende verhaaltje maakt duidelijk wat die regel inhoudt.

De Britse premier en zijn Russische collega zitten in een belangrijke bespreking wanneer een assistent binnenstormt en gestrest zijn verhaal doet. ‘Jonathan,’ zegt de premier, ‘Ik kom er zo aan, maar alsjeblieft, denk aan regel nummer zes.’ Meteen is de assistent rustig en verlaat kalm de ruimte. De politici vervolgen hun gesprek om twintig minuten later opnieuw te worden gestoord door iemand met een stressvol bericht. De Britse premier antwoordt: ‘Alex, bedankt dat je me dit vertelt, maar alsjeblieft, herinner je regel nummer zes.’ ‘U heeft gelijk premier, sorry,’ glimlacht Alex en verlaat rustig de kamer. Weer wat later komt secretaresse Sandra nerveus de kamer binnen met een vraag. De premier antwoordt kalmpjes: ‘Denk aan regel nummer zes,’ waarop Sandra met een ontspannen blik de kamer verlaat.

De Russische gespreksgenoot is diep onder de indruk. ‘Dit is niet te geloven,’ zegt hij. ‘Vertel me, wat Rule Number Six inhoudt.’ ‘Oh, dat is heel simel: neem jezelf niet zo verdomd  serieus.’ ‘Aha,’ zegt de Russische premier, wat een uitstekende regel.’ En na even te hebben nagedacht vraagt hij: ‘En wat, als ik vragen mag, zijn de andere regels?’ Waarop de Britse antwoordt: ‘Die zijn er niet’.

 Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

In juni verschenen: De vrijheid van mijn vader

Mijn vader Frans draagt een pijnlijk oorlogsverhaal met zich mee. Als negentienjarige wordt hij in 1944 door de Duitsers gevangengezet omdat hij zich in het openbaar kritisch heeft uitgelaten over de nazi’s. Na de bevrijding is hij tolk in het Britse leger en heeft veel gruweldaden moeten aanhoren. Als hij ouder wordt, krijgt hij last van zijn oorlogservaringen.   

Dit boek vertelt het oorlogsverhaal van mijn vader, zijn zussen en broers en hun zoektocht naar vrijheid. Het is een markante familiegeschiedenis die de oorlog in ons land vanuit de ogen en de beleving van een diepgelovige katholieke familie belicht en hun worstelingen en pijn laat zien.

Een familiegeschiedenis. Een streekgeschiedenis. Een oorlogsgeschiedenis en een religieuze geschiedenis.

Klik hier om een deel van het boek te bekijken

Klik hier om de video-boekpresentatie te zien (6 minuten).

Bestel het boek via bezinnen.com

Ton Roumen, De vrijheid van mijn vader. Een markante familiegeschiedenis in oorlogstijd. Kampen: uitgeverij Van Warven, 2020. ISBN 978 94 93175 18 1. 230 pagina’s. Formaat 21 x 14 x 2. Met fotokatern. Prijs € 17,50