Ik hou van meditatie, stilte en afzondering, maar ben niet wereldvreemd. Daar begon ik wel over te twijfelen toen ik voor het eerst het woord dickpic hoorde. Dat kende ik niet. Die informatieachterstand heb ik inmiddels ingehaald. Gaat het hier over seksualiteit, vroeg ik me af. Misschien, maar veel meer over macht en machogedrag. Dat komt niet alleen tot uiting in seksueel getinte foto’s die mannen, doorgaans ongevraagd, aan vrouwen sturen, maar gebeurt ook verbaal. Grensoverschrijdend gedrag gaat over vernederende opmerkingen van mannen over vrouwen: ‘Hou je d’r buiten Cock’, is een bekende quote van Kees van Kooten in zijn rol als Cor van der Laak die in satirische sketches van lang geleden zijn vrouw, in de rol van Cock, afsnauwt. Het is satire die een seksistisch beeld uitvergroot en versterkt. Ze legt een werkelijkheid bloot waar gemakkelijk misogynie kan ontstaan of verder woekeren. Is de man een dominante alfaman?
De invloedrijke en gezaghebbende primatoloog Frans de Waal onderzoekt het sociale gedrag van mensapen en schreef daarover de nodige boeken. De chimpanseeleider laat zien dat hij de baas wil zijn. In de apenmaatschappij worden overigens dezelfde spelletjes – intriges, manipulaties en coalitievorming – gespeeld als in de mensenmaatschappij, zij het dat deze bij hen openlijk plaatsvinden. Dat is bij mensen anders. Het streven naar macht concentreert zich bij mannelijke apen vooral rond seks en geweld, promiscuïteit is een van de manieren om dat te uiten.
Het streven naar macht concentreert zich bij mannelijke apen vooral rond seks en geweld.
Ook mensen spelen spelletjes waar het draait om macht. Die kunnen gepaard gaan met grensoverschrijdend gedrag, met een lading van geweld en agressie. Een agressieve taal doorspekt met oordelen, kleineringen, beschuldigingen en verwijten. In onze communicatie oordelen en veroordelen we voortdurend. Het is communicatie in de categorie van Cor van der Laak. In plaats van communicatie die uiteenwerpt kunnen we ons ook bedienen van geweldloze communicatie. Die verbindt.
Marshall Rosenberg bepleit geweldloze communicatie. Die bestaat uit een taal die verbindt in plaats van afstand schept of conflicten creëert. Een taal die de ander bevestigt. Een taal gebaseerd op vriendelijkheid, waarbij je de ander ziet als een gelijkwaardige partner waarmee je genegenheidscontact hebt. In plaats van kleinerend ‘Hou je d’r buiten vrouw’ te zeggen kun je ook communiceren op basis van gelijkwaardigheid. In plaats van je partner erbuiten te houden, blijf je er liefdevol mee verbonden.