Hoe kalmeer je een huilbaby? Voor veel ouders is dat een bekende vraag waar ze mee worstelen. Voor mij ook zoveel jaar geleden. Van alles hebben we destijds geprobeerd om ervoor te zorgen dat de baby zich comfortabel kon gaan voelen. Venkelthee zou helpen, het kind op schoot nemen of op een vinger laten zuigen van een van de ouders. Als ouders hebben we veel rondgelopen met de baby’s in een draagzak, lekker tegen de buik van de ouders. Dat werkte nog het beste.
Waarom baby’s huilen wisten artsen en wetenschappers lange tijd niet. Nu dus wel. Het ongemak is wetenschappelijk onderzocht. ‘Huilende baby’s kun je het beste eerst kalmeren door met ze rond te lopen, en dan pas in bed te leggen,’ luidt de bevinding die we intuïtief allang wisten. En de Japanse en Italiaanse wetenschappers die het onderzoek uitvoerden en recent in Current Biology publiceerden, voegen daaraan toe: ‘Voordat je een baby in de wieg legt, is het slim om eerst nog een paar minuten te gaan zitten met het kind in de armen. Tachtig procent van de kinderen gaat daarna slapen.’
Uit het onderzoek blijkt dat als hun vader of moeder vijf minuten lang met de kinderen rondloopt de kinderen zichtbaar rustiger worden. Dat gaat gepaard met een hartslag die zakt. De hartslag gaat nog verder omlaag als de moeders of vaders vervolgens een paar minuten op een stoel zaten met hun kind in de arm. De baby’s konden dan in een diepere slaap komen.
Contact maken is een sleutel
Een zuigeling in de arm nemen of ermee gaan rondlopen betekent dat je contact maakt en contact maken is een sleutel. Het kind op je buik leggen of tegen je aan voelen, een knuffel, een arm op iemands schouder, een aai over de bol. Contact maken, aanraken vanuit liefde is positief. Een natuurlijke handeling ook. Kinderen die in hun eerste levensjaren geen lijfelijke aandacht en liefde krijgen, maken minder knuffelhormonen – oxytocine en vasopressine – aan. Die zijn belangrijk voor het vormen van een emotionele band met anderen en het vermogen om anderen te vertrouwen. Ook op latere leeftijd blijven knuffelhormonen belangrijk. Voor ieder mens, altijd. Je kunt zeggen dat liefdevolle aanrakingen helen.
Liefdevol lichamelijk contact doet dus wonderen. Vaak doen we het te weinig. We zouden het meer kunnen doen, met de huilbaby, met iedere baby, maar ook met jongeren en volwassenen. Met elkaar.