Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Ik vind je aardig

‘Ik vind je aardig en een kanjer bovendien.’ Zomaar wat woorden, maar wel met een merkbaar effect. Je kunt ervaren wat deze woorden met je doen, zeker als je er bewust voor open staat. Waarschijnlijk geven ze jou een goed gevoel en word je erdoor gesterkt. Het omgekeerde is ook waar. Als iemand je uitscheldt heeft dat een negatief effect of jou. Woorden hebben kennelijk invloed. Taal heeft een werking en kan ons helpen als we met iets worstelen, als we ons onveilig, eenzaam of angstig voelen. De Japanse onderzoeker Emoto heeft laten zien hoe gedachten en woorden ons kunnen helpen (of ons van onszelf vervreemden).

Positieve energie heeft een voorspoedige uitwerking op de omgeving en negatieve energie een tegenovergestelde. Emoto liet zien dat ijskristallen mooiere en symmetrische vormen hebben wanneer het water, waaruit ze gevormd worden, is blootgesteld aan positieve energie zoals vriendelijke woorden, zachte muziek of afbeeldingen van mooie landschappen. Water waar liefde en dankbaarheid door mensen naartoe is gezonden vertoont mooie symmetrische kristalstructuren. Wanneer water daarentegen is blootgesteld aan gescheld, dissonante muziek, natuurgeweld of oorlog ontstaat er chaos in die ijskristallen. Kristalstructuren van een vijver bij een klooster waar veel wordt gemediteerd zijn harmonischer dan waterkristallen in een oorlogsgebied.

In sommige meditatieve tradities maken ze gebruik van de positieve invloed die taal kan hebben. Je kunt een zinnetje maken dat je kan helpen als je met iets worstelt of als je angstig bent of eenzaam. Geen mantra, het gaat nu niet om de klank. Nee, een betekenisvol zinnetje dat je kan helpen jezelf veilig of gelukkig te gaan voelen. De boeddhistische liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie bestaat in essentie uit vier betekenisvolle zinnetjes: dat ik me veilig mag voelen, dat ik me gelukkig mag voelen, dat ik me gezond mag voelen, dat ik in vrede mag leven. Je kunt zelf een of meerdere zinnetjes maken die jou kunnen helpen. Een zinnetje dat bij jou past. Laat het – al of niet in je meditatie – bewust in je klinken. Voel het in je lichaam, voel dat het echt zo is, of dat je het zo wil, en ervaar na kortere of langere tijd het effect ervan.

Aankomende retraites

Zomertijd, ademtijd, 6-10 augustus, Steyl, Klooster St Michael. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Kloosterretraite, 7-9 september, Heeswijk, abdij van Berne. In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Een rustige geest, een open hart, 22 september, Klooster Huissen. Een retraitedag waarop je geest en hart ruimte krijgen te ontspannen en je hart bovendien mild kan worden

De helende kracht van stilte, 1-5 oktober, Steyl, klooster St Michael. Een midweekretraite waarin jij je onderdompelt in stilte, deze tot partner maakt en de helende werking ervan ervaart.

Innerlijk vrij, 3 november, Klooster Huissen. Deze retraitedag helpt je om je minder te laten bepalen door wat anderen van je verwachten of eisen en meer vanuit je eigen dragende centrum te leven.

Heling vinden, 9-11 november, Steyl, Klooster St Michael. In deze weekendretraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit gebruiken.

De helende kracht van stilte, 17 november, Heeswijk, Abdij van Berne. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Loslaten en ruimte maken, 23-25 november, Bezinningscentrum De Zwanenhof, Zenderen. Tijdens dit retraiteweekeinde laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Loslaten en ruimte maken, 30 november, Amsterdam, stadsklooster La Verna. Tijdens deze retraitedag laat je oude, hinderlijke patronen los en maak je ruimte om nieuwe stappen te zetten.

Kloosterretraite, 14-16 december, Klooster Huissen. In deze weekendretraite maak je kennis met de wijsheid van kloosters (leven met aandacht, leven vanuit je hart en je bron, stilte en verstilling) en ga je na hoe je dit in jouw leven kunt integreren.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen.
Je kunt je ook abonneren op de gratis columns. Ga naar een column en schrijf je in via de rechterbalk, dan ontvang je iedere maandagmiddag de laatste column.