Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Intuïtie is reuzehandig

Laatst gingen we een weekend naar Engeland. Eerst met de auto naar vliegveld Eindhoven en dan het vliegtuig in. Voorwaarde is wel dat de auto het doet. Je kunt maar beter geen pech krijgen onderweg, want je vlucht wil je niet missen. De dag voor ons vertrek werd ik ’s morgens vroeg wakker. Klaarwakker was ik. Ik was ongerust en ‘wist’ dat de accu van de auto niet in orde was. Ook was er ‘iets met een vloeistof.’ Ik wist het zeker. Er was geen twijfel. Een paar uur later was ik in de garage. De accu was zo goed als leeg en er zat zowat geen druppel koelvloeistof meer in het reservoir.  

Reuzehandig en nuttig om op zo’n intuïtief kompas te varen. Dankzij dit voorgevoel en de actie konden we probleemloos reizen. Maar lang niet altijd luisteren wij naar onze intuïtie. We kunnen gaan twijfelen. Ons verstand kan de intuïtie negeren. Dat leek bij mij nu ook even te gebeuren. Ik moest er opeens aan denken dat de auto een poos geleden nog een onderhoudsbeurt had gehad. Toen was de accu nog goed. Met die rationalisering zou dan de eerste – intuïtieve – indruk terzijde zijn geschoven.

Want ja, zo kan het gaan: je intuïtie klopt, maar dan is het verstand aan zet en ga je twijfelen. Je verstand is de vijand van je intuïtie, die schakelt je innerlijk kompas uit. Hoe geef je je intuïtie ruimte? Door minder te denken en meer te gaan luisteren naar lichaamssignalen en je intuïtie. En daarop vooral leren vertrouwen.

Er is nog een manier. Als je je oordeel of commentaar over mensen en situaties loslaat, ga je meer neutraal en helder waarnemen wat er is. Als je oordeel niet langer in de weg zit, vallen die beelden weg. Je intuïtie krijgt ruimte. Ook je oordeel is een vijand van je intuïtie.

Minder redeneren en oordelen en meer leren vertrouwen op je intuïtie zijn belangrijke wegwijzers naar helder gaan zien en helder leren voelen. Want dat zijn bijzondere eigenschappen van intuïtie die dan binnen handbereik komen.

Aankomende retraites

Mijn innerlijk kompas, Klooster Huissen, 11 februari 2017. Deze retraitedag brengt je in contact met je intuïtie die je kunt leren gebruiken als je erop gaat vertrouwen. 

De helende kracht van stilte, Abdij van Berne, Heeswijk, 18 februari 2017. Tijdens deze retraitedag proef je stilte en ga je na hoe je de kracht van stilte nog meer kunt integreren in je leven.

Gemakkelijk en ontspannen leven, La Verna, Amsterdam, 24 februari 2017. Tijdens deze retraitedag verken je hoe je meer ritme in je leven kunt vinden en rust in je hart. Dat zal helpen gemakkelijker te leven.

Heling vinden, De Zwanenhof (Twente), 1 – 5 maart 2017. In deze vijfdaagse retraite maak je contact met je natuurlijke vermogen om jezelf te helen en leer je dit te gebruiken.

De reis naar je hart, Klooster Steyl (Noord-Limburg), 21-23 april. Een retraiteweekeinde om je hartcentrum te vitaliseren en te voeden.  

Innerlijk vrij, Abdij van Berne, Heeswijk, 29 april. Tijdens deze retraitedag ervaar je wat het is te leven vanuit je dragende centrum en hoe je nog meer ruimte voor jezelf kunt maken.

Leven met aandacht en mildheid, La Verna, Amsterdam, 19 mei. Een retraitedag waarin je verkent hoe liefdevolle aandacht steeds meer een plaats kan krijgen in je leven.

Thuiskomen bij jezelf, Klooster Huissen, 27 mei. Tijdens deze retraitedag ga je op zoek naar je bestemming en het spoor dat daar naar toe leidt.

Zomertijd, ademtijd, Klooster Huissen, 10-14 juli. In deze midweekretraite maak je kennis met een keur van meditaties die je helpen het leven nog meer in jou te laten stromen.

Meer informatie over de retraites vind je hier

Wekelijkse columns (blog)

De meest recente maandagochtendcolumns kun je hier lezen