Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Je gezondheid stimuleren

Marijke nam een paar keer deel aan retraites die ik gaf. Ze had al geruime tijd reumatische klachten. Ze vertelde me dat ze baat had bij de retraites: de rust, de meditaties, de helende omgeving. Ook haar wekelijkse yoga-uurtje en wandelingen hielpen. De klachten van Marijke zijn niet verdwenen, gaandeweg wel minder geworden. Ze heeft een manier gevonden om met haar klachten om te gaan. Kennelijk hebben we zelf invloed op onze mentale en fysieke gezondheid. In wat we kunnen doen, speelt een zenuw een hoofdrol: de nervus vagus. Een kijkje in het lichaam.  

De nervus vagus verbindt het brein met organen zoals darmen, maag, hart en longen. Hij bevordert je immuunsysteem en zorgt voor je fysieke gezondheid, mentale welzijn en reductie van stress. Stimulering ervan verbetert je gezondheid. Dat gebeurt op celniveau. Je laat in je lichaam, in iedere vezel en cel een gezondheidsboodschap achter. Een toename van activiteit in je nervus vagus zorgt ervoor dat het lichaam gemakkelijker kan ontspannen na stress. Daarom wordt er wel gesproken van de relaxzenuw. Deze ontspannen toestand zou onze standaard moeten zijn maar dat is vaak niet zo omdat we angst en stress ervaren.

Hoe kun je je nervus vagus stimuleren? Dat kan door bijvoorbeeld te zingen, te lachen, te mediteren of door diep en bewust te ademhalen, wat ook weer een onderdeel van periodieke yoga-oefeningen kan zijn. Want ook yoga bevordert je gezondheid en helpt om te kunnen ontspannen.

Bij yoga of meditatie leg je een verbinding met jezelf, met je lichaam. In die verbinding tussen lichaam en geest word jij je bewust van wat er is en ga je voelen. Je herstelt de verbinding met jezelf. Zo wordt duidelijk wat je lichaam van je vraagt, wat het nodig heeft. Die verbinding strekt zich ook uit naar anderen, naar een vriend of vriendin, partner, kinderen, huisdier of de natuur. Verbinding met anderen is vooral niet mentaal, het is niet de plicht of verantwoordelijkheid om iemand te bezoeken of te bellen. Nee, het is een contact vanuit je hart of je buik. Vanuit je lichaam. Een mooie dagelijkse gezondheidsbevorderende  oefening om liefdevol en ontspannen verbonden te zijn met je lichaam.  

 Aankomende retraites:

Ik hoop van harte dat de lockdown straks wordt opgeheven en de geplande retraites kunnen doorgaan. Ook dit jaar is er weer een royaal aanbod met mooie thema’s. 

klik hier voor de aankomende retraites

Unieke boekenactie verlengd

De verlenging van de lockdown is een reden om twee boeken sterk af te prijzen. Geluk binnen handbereik van 17,50 voor 7,50 en Geaarde spiritualiteit van 14,90 voor 7,50. Kijk voor meer informatie of bestel ze nu via de  boekenpagina