In één van de verhalen van Pippi Langkous krijgt ze een trompet cadeau en wordt er aan haar gevraagd of ze trompet kan spelen. Daarop antwoordt zij dat ze dat niet weet, maar dat het haar wel zal lukken omdat ze nu een trompet heeft. Er zijn meer verhalen die laten zien dat Pippi met groot gemak handelt. Haar inzet staat haaks op de ervaring van velen. Als je een lastig karwei succesvol wilt voltooien, zul je over kennis en ervaring moeten beschikken, moeten oefenen en je best doen. Maar Pippi niet.
Met de energie van je best doen zijn we meer vertrouwd dan met de flow van Pippi. Wat zou het zijn als wij ook in de flow zitten? Dan sta je open voor inspiraties, ingevingen en slagen je handelingen. Meegaan met de stroom is een kernthema van de Chinese filosofie en wordt zichtbaar in het principe van niet-handelen, van woe-wei (spreek uit: oe wee). Je controleert niet meer, je spant je niet in en doet niet langer je best. Woe-wei is niet ingrijpen en de weg zijn gang laten gaan! Je benadert de werkelijkheid niet langer vanuit een concept, maar je laat die bepalen wat er gebeurt. De werkelijkheid wordt niet benaderd vanuit een norm maar is in overstemming met een beweging, een intentie. Meestal gebeurt het omgekeerde en benaderen we de werkelijkheid vanuit een concept.
Als je handelt vanuit woe-wei stap je uit de strijd en doe je niet langer je best. Je bent in een moeiteloze en spontane staat van zijn waarin je effectief en doeltreffend handelt. Handelingen gebeuren als vanzelf, vanuit ontspanning en ook weer in een harmonieuze verbinding met het geheel. De paradox is dat je handelt zonder te handelen. Dit is iets anders dan passief zijn want er is volledig gewaarzijn en je bent in het hier en nu. Meegaan met de stroom, energie gebruiken vanuit een harmonieuze verbinding met het geheel, is bijvoorbeeld mogelijk via Qi gong of hatha-yoga, maar net zo goed tijdens een bergwandeling in de alpen, zoals ik afgelopen twee weken heb kunnen ervaren.