De jaarlijks terugkerende prangende vraag met wie je aan de kerstdis zult zitten, bestaat dit jaar niet vanwege corona. Dat neemt overigens niet weg dat ons verstand kan laten weten dat je Kerstmis met je familie hoort te vieren terwijl je gevoel iets anders zegt. Er zijn er heel wat die opgelucht zijn dat dit periodieke conflict dit keer niet aan de orde is. De strijd tussen hoofd en hart is overigens niet alleen met Kerstmis aan de orde maar kan een dagelijks terugkerend issue zijn. Je weet immers dat je niet door een rood verkeerslicht mag rijden en doet het toch. Je weet dat roken slecht is en toch steek je stoer een volgende peuk op. Zelf zat ik afgelopen week ook klem tussen verstand en gevoel.
Ik kreeg een mail of ik een bezinningsbijeenkomst voor een groep wilde leiden. Een uitgebreid gesprek via Skype volgde. Na een paar minuten merkte ik dat het geen fijn gesprek was. Aan de bijeenkomst zouden voorwaarden verbonden zijn: ik mocht geen zogenoemde new age wijsheden inbrengen. Ik werd een richting opgestuurd die ik niet wilde. Ik voelde weerstand en irritatie. Moest ik diplomatiek het gesprek tot het einde blijven voeren of zou ik er abrupt een einde aan maken? Ik heb geleerd altijd beleefd te blijven in gesprek met anderen, maar luisteren naar mijn gevoel en nee zeggen is een andere stem in mij.
Als je geen nee zegt, ga je over je grenzen. Dat kan wel voor een keer, maar niet telkens weer. Dan krijg je klachten. Er zijn genoeg cursussen waarin je leert om nee te zeggen als er te veel hooi op je vork ligt of een taak niet bij je past. De wezenlijke vraag is of je kunt voelen. Ons gevoel is een fenomenaal en feilloos kompas waar we op kunnen varen als we voor een belangrijke keuze staan. Deepak Chopra zegt dat er zo’n kompas bestaat dat ons helpt spontaan de juiste keuzes te maken. Dat kompas is het gevoel in ons lichaam.
Ons lichaam kent twee soorten gevoelens: aangename en onaangename
Ons lichaam kent namelijk twee soorten gevoelens: aangename en onaangename. Als je voor een keuze staat, zegt hij, maak dan gebruik van je lichaam. Je kunt je lichaam vragen wat er gebeurt als je een bepaalde keuze maakt. Alleen het lichaam kent het juiste antwoord. Als het een aangenaam gevoel uitzendt, is het de juiste keuze. Als het daarentegen een onaangenaam gevoel uitzendt niet.
Ik heb het acquisitiegesprek niet abrupt beëindigd, wel ervoor gezorgd dat het korter duurde dan afgesproken en naderhand laten weten dat ik van de opdracht afzag. Ogenschijnlijk is die keuze vrijheidsbeperkend omdat ik een opdracht en daarmee inkomsten misloop. Maar deze keuze voelde goed. Trouw zijn aan je gevoel werkt bevrijdend.