Logo-Ton-Roumen-zoeken-naar-zin-op-je-levensweg

Kijk niet om

Jaaroverzichten zijn aan de orde van de dag aan het einde van het jaar. Ook worden er goede voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar. Je wordt naar het verleden getrokken en de toekomst in gezogen. Maar het verleden kan belast zijn en de toekomst is ongewis. Je wordt uit het hier en nu getrokken. Je kunt ook in het hier en nu leven, juist rond de jaarwisseling. Dat is krachtiger.

Hoe groot de verleiding is achterom te blikken, ervaart Orpheus. Hij stond bekend als een zanger en lierspeler. Zijn vrouw Eurydice sterft aan een slangenbeet. De diepbedroefde Orpheus gaat naar haar op zoek in de onderwereld. Hij krijgt toestemming haar mee terug te nemen naar het rijk van de levenden onder de voorwaarde dat hij tijdens de terugtocht niet mag omkijken of zij hem volgt. Dat doet hij toch. Tijdens de terugtocht hoort hij geen voetstappen meer achter zich en gaat twijfelen of zij hem nog volgt. Hij kijkt om en dan raakt hij haar voorgoed kwijt.

Ook in de bijbel is er een verhaal met eenzelfde moraal. Engelen waarschuwen Lot dat God de stad Sodom, waar hij woont, zal vernietigen vanwege de morele verdorvenheid die er heerst. Hij kan maar beter vluchten. Engelen drukken hem op het hart dat niemand tijdens de vlucht achterom mag kijken. De vrouw van Lot doet dat echter wel, waarna ze in een zoutpilaar verandert en niet meer kan ontsnappen aan de rampspoed die de stad treft.

Je hoeft niet langer stil blijft staan bij het belaste verleden. Doe je dat wel, dan kun je verstarren en bevriezen. Je kunt niet verder in je leven. In plaats van teruggetrokken te worden door het verleden, kun je leven in het hier en nu. Dat wil zeggen: voelen wat er is, met alles wat daarbij hoort: je pijn, je ongemak, maar ook je hoop en vreugde. Je kracht zit in het hier en nu. Daarin kun je voelen wat er is, wat je wilt en worden je verlangens en voornemens (voor het nieuwe jaar) duidelijk en kan dat worden uitgewerkt.   

Aankomende retraites:

klik hier voor de aankomende retraites

Aankomende lezing over het boek Omarm jezelf

Omarm jezelf als je angstig, onveilig of eenzaam bent. Dat is de simpele boodschap van dit boek. Zelfliefde is beslist geen egoïsme, maar houdt de goede zorg in voor jezelf en is een basis om liefde met anderen te delen. Jezelf omarmen vraagt om oefening en leert jou dat je goed bent zoals je bent. Kern van de oefening is contact te maken met je lichaam, je emoties, je pijn, je hart en je diepste bron.

Omarm jezelf, Ton Roumen, uitgegeven door Berne Media | uitgeverij abdij van berne, 2019. ISBN 978-90-8972-310-9, 144 pagina’s

Bestel het boek hier via boekhandel Berne